De drie focusniveaus

Uit gesprekken met mijn persoonlijke groei klanten heb ik ontdekt dat er bijna evenveel versies zijn van wat focus is als er mensen zijn! Auteurs als Ekhart Tolle leggen uit dat focus draait om het aanboren van 'The Power of Now' ' die focus op wat je doet zal leiden tot geluk en succes.

En dat zie je zeker in actie op je tv-schermen. Kijk hoe topsporters zich richten op de taak die ze in handen hebben en hoe ze zelfs routines of domme rituelen hebben om ze in 'de zone' te krijgen om zo effectief mogelijk te zijn. Maar dit 'hier en nu focussen' is slechts een klein deel van een veel groter geheel. Die jongens op de sportzenders zijn er niet gekomen door alleen maar te focussen op wat ze toevallig aan het doen zijn in wat dan ook hier en nu ze zich in bevinden. Om succesvol te zijn, moet je je focussen en al deze jongens worden gedreven door wat ik zou kunnen omschrijven als strategische focus.

Focusniveaus in lagen

Net als uien heeft focus lagen! Door mijn werk met mijn klanten aan mijn persoonlijke ontwikkelingsworkshops ben ik tot de conclusie gekomen dat er drie niveaus of lagen zijn om echt gefocust te worden - en drie stappen die je moet nemen om je te leren focussen en die focus op een productieve manier te sturen.

Strategische focus

Gewoon focussen op het huidige moment is zeer lonend - onderzoek bevestigt dat degenen die weten hoe ze het moeten doen, effectief en productief zijn en daardoor gelukkig en tevreden. Maar, terwijl alleen focussen op het huidige moment dit soort resultaten oplevert, kan een leven van focussen op nu leiden tot een bestaan van doelloze gelukzaligheid. Ik heb geen probleem met gelukzaligheid - het moet een integraal onderdeel worden van ieders dagelijks leven. Ik zie echter wel een groot probleem met het doelloos ronddwalen. Als je zoals ik bent, moet je elke avond brood op tafel leggen - met andere woorden, je focus moet praktisch zijn. Als je net als ik bent, heb je andere mensen die van je afhankelijk zijn om praktisch te zijn - dus een of andere veranderde gemoedstoestand is gewoonweg niet aan de orde.

Wat ik zeg is dat je moment tot moment focus - waar ik later in dit artikel op in zal gaan - richting nodig heeft. Je zult merken dat deze richting vaak wordt aangeduid als doelgerichtheid. Het probleem met doelen is echter dat ze misschien alleen maar leiden tot een leven van eeuwige ontevredenheid. Dat veronderstelt natuurlijk wel dat je de juiste doelen hebt vastgesteld! Als normale mensen hebben we weinig of geen perspectief op wat het beste voor ons is, dus het is het beste om je doelen niet in steen te brokkelen. Geef enige verwachting de kracht om je gelukkig te maken en als je het niet krijgt ben je per definitie ongelukkig! Met andere woorden, je moet je geest richten op hoe je je zou voelen als je 'alles' hebt - wat 'alles' ook mag zijn - hoe het eruit zou zien, voelen en klinken om op het juiste levenspad te zijn - wat je eigen persoonlijke 'juiste pad' ook moge zijn.

Om het anders te zeggen, je moet ervoor zorgen dat je focus op een strategisch niveau gevoelsmatig is - je onderbewustzijn boeien met een opwinding die je ertoe aanzet om je dagelijks of uiteindelijk op een moment-tot-moment basis steeds meer te focussen. Schilder regelmatig deze gevoelsmatige mentale beelden voor jezelf door ze vaak met de hand te schrijven. Ze moeten met de hand geschreven worden - omdat het handschrift de onderbewuste geest gevangen houdt en motiveert. Dit is hoe je je strategische focus moet bepalen.

Operationele focus

Als je onderbewustzijn eenmaal weet welke kant je op gaat, moet je je hoofd om de belangrijke dingen heen draaien die je vandaag de dag moet doen. Er is een wereld van verschil tussen belangrijk en dringend - en maar al te vaak worden we overweldigd door het dringende in die mate dat we geen tijd meer hebben om het belangrijke te doen. Of, erger nog, we verspillen onze tijd - het lezen van e-mails die niemand bedoeld was om te lezen, roddelen met anderen over slecht nieuws, channel-hopping, praten over onzin op Facebook - noem maar op, we zijn geweldig in het vinden van manieren om dingen te doen die totaal losstaan van het leven dat we willen hebben.

Operationele focus betekent dat je het verschil kent tussen het juiste doen en het verspillen van je tijd en energie. Je zult je pas realiseren of je het juiste doet of niet als je jezelf op verschillende momenten van de dag stilhoudt en jezelf de vraag stelt: "Doe ik het juiste? Als je cool bent! Als je dat niet bent, stop dan en begin het juiste te doen!

Taakgerichte focus

Als je eenmaal het juiste doet, moet je het goed doen! Maar al te vaak worden we, als we het juiste doen, gemakkelijk van de baan geschopt - door afleiding, door anderen die onze tijd willen verspillen, door de problemen van anderen aan te pakken, door niet 'nee' te zeggen. Taakgerichtheid gaat erom je volledig te verdiepen in wat je ook aan het doen bent. Helaas is dit voor de normale geest niet iets wat vanzelf komt. In feite lijkt het alleen maar toevallig te gebeuren dat je de tijd vindt om te vliegen omdat je het eigenlijk leuk vindt. Je moet leren hoe je van moment tot moment kunt focussen.

Verreweg de beste manier om te leren om onverdeelde aandacht te besteden aan het huidige moment is meditatie. Meditatie disciplines een anders ongedisciplineerde normale geest. Als je mediteert, verdiep je je in wat sommige of al je vijf zintuigen je vertellen - in feite ontdek je hoe gemakkelijk het is om gewoonweg afleiding uit te schakelen en uitzonderlijk gefocust te worden. Met andere woorden, het juiste om elke ochtend te doen - het enige dat ervoor zorgt dat je dag wordt gestuurd door je strategische focus - is te mediteren.

Groepspraktijk Groeistof is een online coachingsplatform. Coaches met verschillende disciplines staan online klaar om je te helpen op vlak van: loopbaan, gezin, persoonlijke groei en rust.

focusniveaus

Leave a Comment