Jij bent belangrijk!

By Lieselot De Tant

Je bent net zo belangrijk als je denkt dat je bent.

Dit is een zin die ik regelmatig en met ongelooflijk veel liefde deel met mijn
cliënten. Enerzijds verrassend als je weet dat de meeste van mijn cliënten zich
wegcijferen voor anderen en zichzelf helemaal niet belangrijk vinden.

Tegelijk is deze zin heel waardevol, omdat veel mensen ervan uitgaan of
hopen dat bepaalde zaken worden opgemerkt:

Mijn manager zal wel zien hoeveel werk ik verricht, dus loonsverhoging (appreciatie, nieuwe wagen,…) zal wel volgen. Mijn omgeving weet waarmee ik bezig ben als zelfstandige activiteit, ze zullen dus wel aan mij denken als ze bvb een coach nodig hebben Ik sta altijd klaar voor anderen, dus ik ga ervan uit dat als ik hen nodig heb, zij er ook wel voor mij zullen zijn. 

De eye opener is dat mensen in het algemeen meer met zichzelf bezig zijn (zonder dat ze iets negatiefs bedoelen naar anderen). Of ze worden opgeslorpt door andere zaken, waardoor ze jouw noden niet meteen opmerken. 

In het kader van de bovenstaande voorbeelden :

Als je loonsverhoging wil, zul je je manager moeten aanspreken en met concrete voorbeelden komen. Meestal komt het namelijk niet vanzelf dat jouw manager zegt: amai, jij hebt de laatste tijd jouw best gedaan, tijd voor een loonsverhoging Als je wil dat je omgeving naar je toe komt voor coaching, laat hen dan ook  regelmatig weten waarmee je bezig bent. Zorg dat je zichtbaar bent. Anders zullen deze mensen misschien voor iemand anders kiezen. Dat is geen keuze tegen jou, maar wel een keuze omdat toevallig die andere persoon op het moment dat zij het nodig hadden op hun pad kwam Hoe graag je ook gezien wordt, je kan er beter niet vanuit gaan dat mensen weten wat jij nodig hebt. Als je iemand nodig hebt of je verwacht iets van iemand, spreek hen dan aan. We kunnen helaas niet verwachten dat iedereen altijd met ons welbevinden bezig is. Mensen zullen vaak wel bereid zijn om iets voor je te doen, maar zien niet altijd wat jij van hen verlangt, omdat ze ook nog veel andere zaken in hun leven hebben die hun tijd en aandacht vragen. Durf dus hulp te vragen in plaats van te verwachten dat jouw noden worden opgemerkt.

Het heeft dus voornamelijk met verwachtingen te maken en de teleurstellingen die daaruit mogelijks voortvloeien. Hoezeer je zelf ook met anderen bezig bent, je bent niet altijd ‘top of mind’ bij je omgeving. Als je bepaalde verwachtingen hebt, spreek die dan ook uit. Niemand kan weten wat zich in jouw hoofd afspeelt en verwachtingen kunnen alleen worden ingelost als de andere ook weet heeft van wat jij verwacht.

Hulp nodig bij het tot rust komen? Maak een afspraak.