Opnieuw meer kleur in je leven

By Tinne De Bie

Ontdek hoe je met creatieve chaosoefeningen opnieuw meer kleur in je leven kan brengen. 

Meer kleur in je leven

Kleur verwarmt en opent je hart. Denk maar eens aan een zonnige zomerse dag. De blauw lucht, de groene velden, de prachtige gekleurde bloemen in de wei… of wanneer je tijdens een hevige regenbui een prachtige regenboog ziet verschijnen… die kleuren toveren bijna als vanzelf een glimlach op je gelaat en in je hart.

Werken met kleur 

Doordat kleur je hart raakt en verwarmt, kan je door actief met kleur te werken de verbinding met je hart versterken, waardoor je meer kleur in je leven brengt.

Tekenen en schilderen vormen hierbij een eenvoudige manier om met kleur te spelen. Nu hoor ik je al denken: ja, maar ik ben totaal niet creatief hoor. Wel, dat hoeft ook helemaal niet. Ware creativiteit draait niet om het resultaat, oftewel het perfecte landschap schilderen of een perfect konijn tekenen. Bij creativiteit is het proces veel belangrijker, het proces dat je aangaat met en in jezelf. Het gaat om de beweging die je maakt. Die beweging, al is het een puntje of een simpele lijn, zet processen in gang die je met je hoofd niet kan begrijpen.

Hierin ligt één van de grootste krachten van creativiteit verscholen. Creativiteit helpt je om uit je hoofd te komen en verbinding te maken met je hart. Hiervoor moet je echter wel het resultaat kunnen loslaten en leren vertrouwen op de impulsen die je hart je zachtjes aangeeft. Hiervoor zijn creatieve chaosoefeningen ideaal.

Hoewel deze oefening op het eerste zicht banaal lijkt, onderschat haar kracht niet. Ik kan je heel eerlijk zeggen dat deze oefening zes jaar geleden mijn redder in nood was. Ze bood me de mogelijkheid en een veilige plek om mijn emoties, de pijn en het verdriet rond het onverwachte overlijden van mijn moeder een plek te geven en opnieuw kleur in mijn leven te ervaren.

Creatieve chaosoefening 

Deze oefening is ideaal om uit je hoofd, je denken te stappen en in je hart te zakken. Het hoeft helemaal niets te worden. Het gaat om de beweging die je maakt. Het is de beweging die geblokkeerde energie terug kan doen stromen.

Wat heb je nodig?

  • een blaadje papier
  • kleurpotloden, stiften of gewoon een balpen
  • ander materiaal dat je zelf leuk vindt

Oefening 

Leg het blad papier voor je op tafel.

Zet je potlood op een willekeurige plek op het blad.

Start met het tekenen van lijnen.

Volg gewoon je hand over het papier, het hoeft helemaal nergens op te lijken,

gewoon lijnen op een papier.

Doe dit net zolang je het gevoel hebt dat het genoeg is.

De chaos uit je hoofd staat nu op het papier, waardoor je het een stukje los kan laten en waardoor er ruimte ontstaat om te verbinden met je hart en om meer kleur in je leven toe te laten.

Tinne de Bie is een creatieve coach voor volwassenen.