Franky De Cooman

Spaceholder voor slachtoffers toxisch leiderschap

Een van de ontstaansredenen voor mijn doorgedreven interesse om Spaceholder te zijn is het feit dat ik heel wat toxische mensen, toxische leiders, op mijn pad heb gekregen. Individuen die zonder veel scrupules of zonder het te beseffen, empathische mensen over de schreef trekken, vaak met nefaste gevolgen. Daarom heb ik me er als coach en als mens in verdiept in, om anderen en mezelf hiertegen te wapenen.

Toxische mensen zijn personen die veelvuldig destabiliserend gedrag vertonen en, door dit systematisch te herhalen, destructieve psychologische effecten installeren bij hun mikpunten. Kenmerkende gedragingen – al dan niet bewust – zijn manipulatie, intimidatie, bedreiging, micromanagement, passieve agressie, het narcistisch zoeken naar/opeisen van lof en bevestiging Bovendien is er niet enkel dit misbruik, maar tracht men ook het slachtoffer via ‘gaslighting’ mentaal te destabiliseren: wanneer de gedupeerde het misbruik tracht aan te kaarten, zal de pleger de competentie van het ‘zelf correct kunnen oordelen’ consistent ondermijnen. “Jij bent overgevoelig, jij bent niet goed wijs. Dit is nooit gebeurd, dit heb ik nooit gezegd. Jouw reactie op dit kleine feit is fel overdreven. Toch ben ik eigenlijk wel bezorgd om jou, alles ok? ”.

Wat speciaal is, is dat zij wel degelijk de nodige competenties om met mensen in “warme” interactie te gaan, zij zijn charmant – al is het oppervlakkig – en charismatisch. Echt empathisch zijn ze echter niet. Ze hebben kaas gegeten van sympathie, maar niet van empathie. Daarom zijn toxische leiders jammer genoeg moeilijk te herkennen. Daarenboven veranderen ze continu het geweer van schouder, soms zijn ze poeslief, het andere moment weer beenhard. Volgers zijn dan ook geneigd om hen telkens opnieuw kansen te geven, want zó slecht zijn ze nu toch ook weer niet. Als slachtoffer wordt je daarom continu van wanhoop naar hoop en terug geslingerd. Tot je er dreigt onderdoor te gaan.

Vanuit mijn expertise en ervaring reik ik je handvaten aan om met jezelf aan de slag te gaan, om je aan te sterken zodat je stappen kan zetten. Niet alles is namelijk kommer en kwel, er zijn uitwegen mogelijk, middelen om je rug te rechten en weerbaar te worden naar deze wolven in schapenvacht.

Die tocht wil ik met jou aangaan, om op zoek te gaan naar jouw moed. Want moed is bij toxische mensen hét sleutelwoord! Die tochtgenoot wil ik zijn, omdat ik er toe in staat ben een veilige ruimte te creëren, een Holding Space waar je tot jezelf kan komen wanneer je op een onzachte manier tegen jezelf aanbotst.

Dit klinkt misschien wollig, maar niets is minder waar. Pionierend onderzoek van o.a. Brené Brown, Kristin Neff, Heather Plett, Otto Scharmer, Peter Senge, Marc Buelens én mezelf zorgen ervoor we op een concrete manier aan de slag kunnen. Samen zorgen we voor een veilige ruimte, een ruimte waarin ik als Spaceholder zo oordeelloos mogelijk aanwezig ben. Het is vanuit die veilige ruimte dat een moedige ruimte ontstaat, een ruimte van waaruit je – zonder jezelf voorbij te hollen – met een gezonde wilskracht stappen kan zetten.

Opleidingen

 • BsC Psychologie – Open Universiteit Nederland
 • PhD Kandidaat Responsible Leadership – Radboud Universiteit Nijmegen
 • Postgraduaat MVO – Radboud Universiteit Nijmegen
 • Master Degree in Biostatistics – Universiteit Hasselt
 • Master Degree in Computer Sciences – KU Leuven
 • Holding Space Leader – Heather Plett
 • Sjamanisme, Innerlijk leiderschap – Riet Lenaerts
 • Theory U – Presencing Institute
 • Systemisch Coachen – Human Creations (Ben Eyckmans)
 • Assistent Trainer – Het Ontwikkelingsinstituut
 • Ontwikkelingsgericht Coach – Het Ontwikkelingsinstituut
 • Master Practitioner Neuro Linguistic Programming – Het Ontwikkelingsinstituut

Diensten Franky De Cooman

Individuele sessie 60 minuten

70

Testimonials

“Verkrampt van de pijn in mijn nek.  Vandaag afspraak met Franky voor interview.  Dus vanmorgen nog een spuit gaan halen bij de dokter.  We beginnen er aan.  De kramp is er nog steeds.  Het gesprek verloopt vlot.  En plots stel ik vast ‘hé, de pijn’  Ze verdwijnt.  Het was een genezend gesprek.  Nooit eerder zoiets beleefd.

Het was niet enkel die spuit, weet ik zeker.  De warmte vanbinnen heeft deugd gedaan.  Niet enkel genezend, vooral verrijkend.  Dank Franky, en steeds welkom om bij te praten.”

Marijn Devalck

“Een veilige ruimte om met je hele zelf binnen te komen. Een luisterend oor dat zonder oordeel open staat. Een diepe wijsheid die een andere kijk op de dingen inbrengt. Dat is Franky. Steeds met respect voor wie jij bent en waar jij nu staat. Bij hem ben je veilig om te groeien in kwetsbaarheid. Om de sprong te wagen naar je ware zelf.”

Anniek Gavriilakis,

“Franky is a wise man and a great help”

Tim Pauwels

“Franky heeft de capaciteiten om het beste in je naar boven te halen. Dank je Franky. Je hebt me doen groeien.”

Hans Tielemans

Over mij