Creatieve coaching

Wat is een creativiteitscoach?

Je hebt vast wel eens van coaching gehoord; levenscoaching, loopbaancoaching, executive coaching… de lijst gaat maar door. In algemene zin is een coach een professional die je kan helpen een nieuw perspectief te ontwikkelen, problemen op te lossen, doelen te stellen en je te steunen terwijl je naar het bereiken van die doelen toewerkt. Dus wat is een creativiteitscoach en waarom zou iemand er een nodig hebben?

Veel mensen denken van zichzelf dat ze niet creatief zijn of ze stellen grenzen aan hun creativiteit. Misschien ben jij een van deze mensen. Misschien denk je dat er geen creatief bot in je lichaam zit. Je denkt misschien dat je creatief bent op je werk of op andere specifieke gebieden, maar niet als een “kunstenaar” of een “schrijver”. Misschien ben je een professioneel kunstenaar, performer of schrijver die momenten heeft dat je “vastloopt” en geen inspiratie of discipline lijkt te kunnen vinden. In principe zou IEDEREEN baat kunnen hebben bij dit soort werk voor persoonlijke groei, want IEDEREEN VAN ONS heeft ervaringen opgedaan die het ons op de een of andere manier moeilijk kunnen maken om te creëren.

Wat kan een Creativiteitscoach voor je doen?

Een Creativiteitscoach doet een aantal van de basis coaching dingen die ik hierboven beschreef, maar ook veel meer. Ze kunnen je helpen met meerdere aspecten van je creatieve leven of het gebrek daaraan. Blokkades in creativiteit kunnen te maken hebben met allerlei zaken die praktisch, emotioneel, existentieel en psychologisch van aard zijn. Een coach kan je helpen uit te zoeken waar je moet beginnen of je steunen bij het werken aan vertrouwenskwesties die je kunnen weerhouden je doelen te bereiken, zoals het schrijven van die roman of het optreden op het podium. Een coach in deze lijn van werk heeft meestal een soort ervaring in de creatieve kunsten en begrijpt de moeilijkheden die zich tijdens het creatieve proces kunnen voordoen.

Waarom besloot ik een creativiteitscoach te worden?

Ik geloof dat de kunsten (tekenen, muziek, dans, enz.) de taal zijn van onze diepste menselijke verbondenheid. Ze helpen ons de genezing aan te boren die in ons allen aanwezig is. Je bent een kunstenaar. Je bent een dichter. Je bent een zanger. Je bent een danser. Ik geloof dat je dat bij je geboorte al was. Wat is er gebeurd? Misschien heb je het vast kunnen houden en floreer je in je creativiteit, maar soms stuit je op wegversperringen en heb je wat steun nodig om weer op gang te komen. Misschien heb je het gevoel dat je “creatieve zelf” door omstandigheid of levenservaring van je gestolen werd, maar wil je het terug. Misschien heb je het gevoel dat niemand ooit die tuin verzorgde maar je weet dat daaronder zaden begraven liggen die met wat hulp kunnen groeien en bloeien.

Ik ben daar geweest. Dit veld is belangrijk voor me omdat ik anderen heb zien opbloeien door kunstverkenning en zelf diepgaande persoonlijke ervaringen heb opgedaan, maar ik hoor van veel mensen dat ze niet creatief zijn of dat ze niet weten hoe ze die creativiteit kunnen ontsluiten. Werken met een creativiteitscoach kan helpen om op deze gebieden beweging te creëren.

Wat kun je van creativiteitscoaching verwachten?

  • het vaststellen en ontwikkelen van creativiteitsdoelen
  • plannen formuleren die voortbouwen op je vaardigheden
  • je verantwoordelijk houden voor het maken van vorderingen
  • je succes ondersteunen en aanmoedigen
  • je vaardigheden in persoonlijke expressie vergroten
  • kunstmodaliteiten gebruiken om tot persoonlijke inzichten te komen
  • diepere persoonlijke exploratie door middel van de kunsten
  • werken aan het helen van onopgeloste “oude pijnen”

VOORBEELDEN

“Ik zou graag schilderen of tekenen maar ik ben gewoon niet creatief en ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen”.

Deze persoon zou wat hulp kunnen gebruiken bij het maken van plannen om te beginnen en te werken aan die negatieve gedachten die hem de boodschap sturen dat hij niet creatief is.

“Ik weet niet zeker waar die angst voor schilderen vandaan komt, misschien omdat mijn ouders me altijd vertelden dat het tijdverspilling was.”

Deze persoon zou wel wat steun kunnen gebruiken om te helen van deze oude wonden over niet goed genoeg zijn of dat hun creativiteit tijdverspilling is.

Like en share dit bericht. Ken je coaches of therapeuten? Stuur dit bericht dan door.
Of share het via jouw social media account. 
Hoe meer mensen we kunnen helpen, hoe mooier.