Florence_Nightingale_dag van de verpleging en zorg

12 Mei de dag van de verpleging – de dag van de zorgmedewerkers.

Een eerbetoon aan de verjaardag van Florence Nightingale (12 mei 1820 – 13 augustus 1910)

Waarom is 12 mei de dag van de verpleging? Als tiener hoorde Florence Nightingale op 12 mei de “stem van God” waardoor haar levensdoel duidelijk werd: het lot van de armen, zieken en gewonden verbeteren. Dat ze veel weerstand en beperkingen heeft ondervonden in die tijd als vrouw is een feit. Echter ze bleef trouw aan zichzelf en haar doel. Waardoor ze tot op de dag van vandaag wordt gezien als de pionier van de moderne verpleging.

Werken vanuit een roeping

Hebben we niet allemaal gekozen voor de verpleging, de zorg vanuit een bepaalde roeping? Het is toch een beroep wat je met hart en ziel moet doen want het heeft onlosmakelijk ook veel effect op jouw privéleven en psychisch welzijn. Het werken in posten en de enorme flexibiliteit welke je nodig hebt voor dit beroep. De dagelijkse confrontatie met pijn, verdriet en lijden doen ook een beroep op jouw geestelijke welzijn.  Daarbij moet je ook stressbestendig zijn. Niet alleen voor alle zorgtaken maar ook voor de bijkomende nevenwerkzaamheden als administratie en documentatie.

Gelukkig heeft het werken in de zorg ook enorm veel troeven. Je krijgt het voorrecht om echt in verbinding te komen met iemand in de moeilijkste periode van zijn of haar leven. Je kan een luisterend oor zijn en een steun in moeilijke tijden. Je mag successen mee vieren en kleine winsten mee op een podium  plaatsen. Een traan afgewisseld met een lach, een vervelende situatie toegedekt met een warm bad van respect en begrip. Je kan in de zorg echt iets betekenen voor mensen als je het doet met je hart!

De toenemende druk in de zorg

Echter de zorg komt de laatste jaren ook meer en meer onder druk te staan. De zorgzwaarte stijgt, de medewerkersbezetting daalt. De administratieve taken worden uitgebreider en de middelen beperkter. Kortom de zorg kreunt. Er is nog nooit zo’n grote uitval geweest als de dag van vandaag. Ziekte onder collega’s of collega’s die kiezen voor een totaal andere uitdaging. Niet ingevulde vacatures, bedden die noodgedwongen sluiten.

Ondanks de moeilijkheden voor het zorgpersoneel: de zorg must go on!  Daarom moeten diegenen die doorgaan meer taken uitvoeren om alles op te vangen.  Observeren, registreren, vergaderen, limiteren en oh ja zorgen voor………..

We komen minder en minder toe aan datgene waar we echt voor gekozen hebben, waar ons hart ons naar leidt. Lijdzaam kijken we toe en gaan we verder met een last op onze schouders. Gesterkt door die warme lach, die oprechte ‘dank u wel’, die warme hand in onze hand. Bevoorrecht om deel uit te maken in iemands leven en een impact te hebben op … al is het maar voor heel even.

Tijdens de dag van de zorg staat u, de zorgmedewerker, centraal

Wel laat jullie stem terug horen in de zorg. Doe een stapje terug en voel in uw hart waarom je voor de zorg hebt gekozen. Spreek erover met uw collega’s, leidinggevende en directie. Durf aan te geven waar jullie tegenaan lopen en waarbinnen jullie hulp nodig hebben en weet dat alles besproken kan worden wanneer het vertrekt vanuit de juiste intentie.

Daarnaast vertrekt ook een uitnodiging naar de directie. Ga eens horen op de werkvloer waar de teams tegenaan lopen. Loop eens mee en luister naar een verhaal van een patiënt. Ga eens aan de computer zitten en kijk mee over de schouders of al de huidige registraties echt wel een meerwaarde zijn voor datgene wat er echt toe doet.

Neem een stapje terug en ga aan de slag met de fundering. Want je kan een huis nog zo hoog bouwen, als de fundering niet goed zit blijf je na verloop van tijd over met een bouwwerf.

Binnen Groepspraktijk Groeistof kunnen we jullie hierbij ondersteunen. Een team met verschillende experten staat voor jullie klaar. Samen met jullie werken wij een traject op maat uit. Neem contact op met ons en krijg antwoord binnen  48 uur.

Dag van de verpleging dag van de zorg warme hand

Geen wachttijden, onmiddellijke ondersteuning dat is één van onze doelen waar we voor staan en voor gaan!