De Lepeltheorie

By Katy Vanderstraeten

De lepeltheorie is uitgewerkt door Christine Miserandino, 2003.

Ik heb een lepelmetafoor uitgewerkt waarbij ik mij gebaseerd op de theorie van Christine Miserandino. Het is een krachtig metafoor die mensen kan helpen om met verminderde fysieke of mentale energie om te gaan in hun LEVEN & TIJD zoals voor personen met (manisch) depressieve gevoelens, CVS, fibromygalgie, … waarbij voldoende energie hebben niet vanzelfsprekend is.

Dit metafoor zorgt voor de bewustwording van hun fysieke en mentale energie, hoe ze daar op een bewuste manier leren mee omgaan en bewuste keuzes leren maken wat ze met hun energie wel of niet gaan doen in hun LEVEN & TIJD.

Lepeltheorie, in detail

Stel je voor dat 1 lepel overeenkomt met een hoeveelheid mentale of fysieke energie, die jezelf bepaalt.

Elke dag sta je op en word je je bewust met hoeveel lepels je de dag gaat aanvangen.

Voel je je goed, dan kan je je dag starten met heel veel lepels. Voel je je minder goed, dat zal je aantal lepels een pak lager liggen.

Begin met je planning zorgvuldig te bekijken, wat je vandaag moet doen op vlak van werk – en zelfzorgactiviteiten. Hoe simpel ze ook zijn… stel de vraag hoeveel energie vraagt dit vandaag van jou en wat is het effect op jou?

Trek de som van de ‘moetens’ lepels van je totaal aantal ‘daglepels’ af en kijk hoeveel lepels je nog over hebt om de dag verder in te vullen en te plannen met de activiteiten die je graag nog zou willen doen. Vaak zijn het niet alleen de activiteiten die je als lastig en zwaar ervaart die je lepels kosten maar evengoed kunnen dit ook leuke activiteiten zijn die een aantal lepels van je vragen.

Heb je een mindere dag, dan heb je waarschijnlijk niet veel lepels en zal je veel meer rust en zelfzorg inbouwen.

Heb je een betere dag, dan heb je meer lepels te verdelen, afwisselend met rust en zelfzorg.

Je dag uitstippelen

Zo moet dus je hele dag uitgestippeld worden zodat je geen lepels te kort hebt omdat je anders die dag in het rood gaat omdat je die extra energie niet hebt.
Of je kan er juist voor zorgen dat je altijd 1 lepel overhoudt als reserve voor onverwachte zaken die in je dag passeren.

Maak bewuste keuzes

Het lepelmetafoor zorgt ervoor dat je bewuste keuzes maakt zodat je op een andere manier over de dingen en je lichaam gaat nadenken en je geen lepels gaat verspillen omdat je weet dat jouw lepels voor jou heel kostbaar zijn.

Mensen die doorgaans voldoende energie hebben, hoeven minder bewust bezig te zijn met hoeveel energie ze hebben en hoe ze die gaan inzetten in hun LEVEN & TIJD. Toch kan het nooit kwaad om op regelmatige basis eens stil te staan bij je fysieke of mentale energie en te kijken aan wat jouw lichaam en geest behoefte heeft. Zo kan je op deze manier een passende activiteit inzetten in je LEVEN & TIJD en selfcare op de eerste plaats zetten.

Contact & Share

Like en deel deze blog zodat dit andere mensen kan inspireren hoe om te gaan met een minimum aan fysieke of mentale energie.

Als ADHD coach & TIME – FOCUS – BALANCE coach help ik je graag verder om dit metafoor als rode draad in je LEVEN & TIJD in te zetten.