Het geheim van blijvend geluk

Om het geheim van geluk te vinden moeten we een heel belangrijke vraag stellen en beantwoorden. Wat is het precies dat een mens gelukkig maakt? Mensen hebben veel idealen voor wat ze in hun leven willen om gelukkig te worden. Voor sommigen is het een financiële overvloed, voor anderen zijn het liefdevolle relaties, sommigen willen een gevoel van voldoening door anderen te helpen, anderen willen zich succesvol voelen in de carrière die ze nastreven, en sommigen willen gewoon vrij zijn van onderdrukking of vervolging. Een evenwichtiger persoon zal het geluk bepalen door het bereiken van een zekere mate van succes en harmonie op alle belangrijke gebieden van zijn leven, iets wat veel gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Nu, terwijl het nastreven van deze dingen verschillende gradaties van uitwendig geluk kan creëren, zijn ze echt het geheim van geluk? Laten we eens dieper kijken.

Het vullen van het gat gaat je niet gelukkig maken

Als ik die nieuwe hoogbetaalde baan maar net zou kunnen krijgen, dan zou ik blij zijn. Als ik maar net kon ontsnappen aan mijn kleine woonplaats, dan zou ik blij zijn. Als ik maar net de perfecte minnaar kon vinden, dan zou ik gelukkig zijn. Veel mensen hebben het ene ideale doel dat ze denken dat ze, als ze dat eenmaal bereikt hebben, eindelijk het geluk zullen hebben dat ze nastreven. Ze voelen een zeker gebrek in hun leven en totdat die leegte is gevuld zullen ze in een minder dan gelukkige staat leven. Het gevoel van gebrek in dit gebied dat ze met zich meedragen helpt ook om te voorkomen dat ze het vervullen. De waarheid is echter dat zelfs na het bereiken van datgene waarvan je zeker weet dat het je eindelijk gelukkig zal maken voor de rest van je leven, in werkelijkheid… het zal de dingen niet zozeer veranderen. Natuurlijk zul je tijdelijke vreugde en trots vinden om eindelijk datgene te bereiken wat je wilt doen, maar zo snel als een mooie nieuwe auto zijn eens zo opwindende aantrekkingskracht verliest, zal het geluk dat je krijgt door het bereiken van het doel langzaam vervagen, of vervangen worden door nieuwe doelen en verlangens die je weer zeker zult zijn, dat als je ze eenmaal bereikt hebt, dat je eindelijk gelukkig zult zijn.

Blijvend geluk

Een van de redenen waarom je geen blijvend geluk kunt vinden bij het bereiken van een bepaald iets komt voort uit ons verbazingwekkende vermogen om je aan te passen aan onze levenssituaties. Wanneer er iets ontbreekt in ons leven voelen we dat het vullen van de leegte ons dat extra ‘ding’ zal geven dat we nodig hebben, maar zodra de leegte is gevuld passen we ons aan onze nieuwe situatie aan en wordt het extra ding het nieuwe normale. Onze problemen of dingen die ons ongelukkig maken zijn altijd gerelateerd aan onze huidige situatie. Een dakloze die een broodje krijgt van een vreemde kan hetzelfde of meer vreugde voelen dan een zakenman die wordt meegenomen naar een sjiek 5-gangen kreeftendiner. Omdat geluk relatief is, is het erg moeilijk om blijvend geluk te bereiken door dingen, mensen of prestaties aan je leven toe te voegen.

Wat als het bovenstaande om een of andere reden niet op jou van toepassing is. Misschien oefen je wel met het voelen van dankbaarheid voor de dingen in je leven en heb je een manier gevonden om je voortdurend dankbaar te voelen voor alle dingen die je hebt, zonder dat je er te ‘gewend’ aan raakt dat ze hun aantrekkingskracht verliezen. Er is nog een ander onderliggend probleem dat je blijvend geluk bedreigt en dat is de vergankelijkheid van het leven.

De vergankelijkheid van het leven

De wereld is in een constante staat van verandering, en het is een feit dat niets blijvend is en niets eeuwig duurt. Als je geluk uit je geld komt, is er altijd een angst om het te verliezen. Als je geluk uit je schoonheid komt, zul je op een dag oud en gerimpeld worden. Als je geluk komt van je vrienden, familie of minnaar, zullen ze op een dag deze wereld verlaten of kunnen we van hen gescheiden worden. Er is altijd een manier om datgene te verliezen wat je gelukkig maakt, of het van je af te laten nemen. Hoe meer we dit ontkennen en hoe wanhopiger we proberen vast te houden aan de dingen die we nodig hebben, hoe ongelukkiger we zullen zijn als ze weg zijn. Dit feit lijkt misschien grimmig en deprimerend, maar dat is alleen het geval als je ten onrechte gelooft dat het geluk uit al deze vergankelijke dingen van buitenaf moet komen. Er is één blijvend iets en het is de enige ware bron van blijvend geluk. Het kan een beetje moeite kosten om het te vinden, maar het is gratis en altijd beschikbaar voor ons.

Geluk komt van binnenuit

Kun je helemaal gelukkig zijn als je alleen maar een wandeling door de natuur maakt? Kun je de rust voelen als je alleen in de stilte zit? Als je gestrand zou zijn op een verlaten eiland, zou je dan nog steeds blij kunnen zijn?

In de kern van iedereen is hun standaard emotionele toestand. Als er geen krachten van buitenaf zijn die je afleiden, en je geest is vrij van het denken aan het verleden of de toekomst, wat voel je dan? Is je standaardtoestand er een van vrede of is het iets negatiefs zoals verveling, depressie of lichte ergernis?

Ik geloof dat diep in ons allen aan onze harten een gevoel van diepe vrede en vreugde is, maar vaak raken we in het leven zo ontkoppeld van binnenuit dat we het uit het oog verliezen en de innerlijke vrede bijna lijkt te vervagen. We worden zo afgeleid door alles aan de buitenkant dat we geen tijd hebben om ons te concentreren op wat er diep in ons zit. Voor veel mensen geeft onze geest ons nooit een kans om te rusten. Het bijna constante geklets in ons hoofd houdt ons bezig om niets van binnenuit te ervaren.

Leren om onze geest tot rust te brengen, naar binnen te kijken en deze diepe vreugde in ons te voelen, en dat vervolgens naar buiten te brengen als onderdeel van ons dagelijks leven is het geheim van blijvend geluk. De altijd aanwezige vreugde diep van binnen is het enige soort geluk dat niet verloren kan gaan of genomen kan worden. Mensen die geleerd hebben om zich goed te voelen zonder enige reden boren deze bron aan en het is de reden waarom zij gelukkig zijn terwijl anderen met betere levenssituaties dat misschien niet zijn.

Hoe cultiveren we innerlijk geluk

Een belangrijke stap naar het cultiveren van innerlijke vrede is het afstemmen van de stem in je hoofd op het geluk dat je wilt ervaren. Als je innerlijke gedachten over de buitenwereld vaak negatief zijn, zal de negativiteit die je door zo te denken creëert, je van je eigen innerlijke geluk afsnijden. Leer je denkgeest te beheersen en snijdt je gedachten af wanneer je merkt dat je overmatig negatief begint te denken. Je denkgeest is slechts een hulpmiddel voor je eigen gebruik en het leren beheersen van je denkgeest, zodat hij jou niet beheerst, is een belangrijke stap. Oefen positief denken. Het vergt wel oefening… zoals alles wat je steeds opnieuw moet herhalen voordat het een gewoonte wordt, maar als je al een gewoonte hebt om negatief te denken, zal het breken van deze gewoonte je leven absoluut ten goede komen. Oefen met het zien van het goede in mensen, de lichtere kant van de dingen en wees dankbaar voor alles wat je kunt, op den duur zal positief denken alles zijn wat er is. Leren om positieve gedachten te hebben is het allerbelangrijkste als je aan jezelf denkt. Als de stem in je hoofd jezelf neerzet, zegt dat je niet goed genoeg bent of dat je iets niet kunt bereiken of gewoon dat je geen goed mens bent, zul je negativiteit in je kern creëren. Leren om van jezelf te houden voor wie je bent is de belangrijkste stap naar het creëren van innerlijk geluk. Word het type persoon waar je graag mee omgaat. Zorg ervoor dat je je op je gemak voelt in je eigen bedrijf, en het zal gemakkelijk zijn om je goed te voelen zonder reden van buitenaf.

Geluk groeit

Hoe meer tijd je besteedt aan het leren om je geluk van binnenuit te halen in plaats van van van buitenaf, hoe makkelijker het wordt en hoe beter je je voelt en hoe minder moeite het kost om te ademen. Als je je van binnen al goed voelt, zal elk klein vreugdevol ding dat je aan de buitenkant tegenkomt, nog meer aan je geluk toevoegen dan normaal het geval zou zijn. Geluk draagt momentum met zich mee en het vasthouden van een innerlijk geluk maakt het gemakkelijk om de kleinere negatieve dingen die onvermijdelijk gebeuren te negeren. Het innerlijke geluk dat van jou uitgaat, zal ook invloed hebben op iedereen die je ontmoet en de positieve energie die in de interacties wordt gedeeld, zal het makkelijker maken voor het geluk om door te gaan en te groeien. Het putten van je geluk van binnenuit zal je een gevoel van vrijheid geven ten opzichte van de krachten van deze wereld, en zal je echt meesterschap geven over je eigen geluk.

Groepspraktijk Groeistof is een online coachingsplatform. Coaches met verschillende disciplines staan online klaar om je te helpen op vlak van: loopbaangezinpersoonlijke groeien en rust.