Innerlijke rust

Innerlijke rust vinden

Het is een van de grootste trends van de 21e eeuw aan het worden om verlichting en innerlijke rust te zoeken. Mensen kopen overal boeken op en rennen van leraar naar leraar om te proberen de innerlijke rust te vinden waar ze zo wanhopig naar hunkeren. Wie heeft er werkelijk innerlijke rust en hoe hebben ze die gevonden? We kunnen ons allemaal een beetje verloren gaan voelen als het gaat om het ontdekken van de Waarheid.

Een trefzekere methode om te bepalen of je op de goede weg bent, is jezelf eenvoudig af te vragen: “Ben ik meer in rust dan een jaar geleden of zes maanden geleden?” Als je voelt dat je meer vredigheid vindt naarmate je verder komt op je pad, dan weet je dat het moet werken. Weet je het niet zeker of denk je dat het misschien niet werkt, dan moet je misschien elke dag een beetje meer stilzitten. Elke dag stil zitten en je ogen sluiten terwijl je zit kan een geweldige manier zijn om je geest en emoties tot rust te brengen, zodat vredigheid uiteindelijk meer normaal voor je wordt. Innerlijke rust komt maar van één plaats en dat is het innerlijke deel van jou! Als je merkt dat je je niet vredig voelt, is het tijd om dieper in jezelf te kijken.

Hoe kan je innerlijke rust vinden?

Meestal, als mensen besluiten met een dagelijkse meditatie te beginnen, ontdekken ze dat hun gedachten en emoties in hen op hol slaan en voelen ze zich vrijwel meteen ontmoedigd. Veel gehoorde uitspraken van beginners zijn “Doe ik het wel goed?”, “Hoe moet ik zitten?” en “Moet ik me op mijn ademhaling concentreren?” Dit zijn allemaal terechte vragen om te hebben en toch zullen beginners nog verbaasd zijn als ze horen dat die vragen er niet echt toe doen. Er is geen “juiste” manier om stil te zitten of “juist” iets om je op te concentreren als je mediteert. Je doel is gewoon stil te zitten met gesloten ogen en je te ontspannen. Val niet in slaap, maar maak je ook niet zo druk over of het “goed” of “fout” is. Als je daar zit met je ogen dicht dan is het goed! Dat is alles wat er bij komt kijken.

Het moeilijke komt erin als we alles gaan beoordelen en analyseren en onszelf helemaal gefrustreerd raken over wat we proberen te doen. Wat proberen we te doen? Niets! Hoe zijn we dan zo gefrustreerd geraakt over niets? Het probleem dat beginners hebben is dat ze denken dat er een speciale “formule” is voor meditatie en een manier om het te doen die hen een “expert” zal maken. Er is geen juiste manier om het te doen en er is geen formule. Alles wat je doet zal juist zijn. Ga gewoon zitten en, door het elke dag een bepaalde tijd te doen, zal dit uiteindelijk resulteren in meer kalmte van je mentale processen en een evenwicht van je emoties. Het begin kan echter soms de moeilijkste tijd zijn.

Innerlijke rust vergeleken met dieren

Heb je ooit geprobeerd een hond te leren stil te zitten? Je kunt hem meestal leren zitten, maar hem zover krijgen dat hij “blijft” is wat lastiger. Dit is hetzelfde probleem voor mensen. Mensen weten hoe ze moeten zitten, maar ze leren nooit hoe ze moeten blijven. Als je jezelf kunt leren om zowel te zitten als te blijven, behoor je tot de weinige mensen op de wereld die een heel waardevol kunstje geleerd hebben. Voor honden zijn er wat extra “Scooby snacks” nodig om ze zover te krijgen.

Andere kalender voor mensen

Voor mensen is er soms een kalender voor nodig en het leuke spel om de dagen van de week af te vinken als ze hun opdracht om 30 minuten of langer te “blijven” volbrengen. Sommige mensen worden experts in dit kunstje en kunnen meer dan een uur stilzitten en dat op verschillende tijdstippen per dag. Deze mensen lijken een beetje op de honden die je op televisie hebt gezien en die voor een jury kunnen optreden en lang kunnen zitten en blijven. Hun baasjes houden altijd veel van hen en ze winnen altijd de wedstrijden waaraan ze meedoen.

Hoe grappig deze vergelijking ook lijkt, ze gaat eigenlijk heel goed op. Als je leert langer te zitten zonder je in je stoel te hoeven verplaatsen en zonder dat je geest elk moment radslagen maakt, zul je uiteindelijk meer dingen in het leven gaan winnen. De “Meester” achter je gedachten en emoties zal uiteindelijk naar voren komen en je belonen met een heleboel lekkere “Scooby snacks”. Innerlijke rust vinden kan net zo gemakkelijk zijn als het trainen van een hond, maar dan moet je wel een brave hond zijn die zijn meester echt wil behagen. Ga er nu op uit en “zit” en, de volgende keer dat je het doet, zorg er dan voor dat je ook “blijft”!

Groepspraktijk Groeistof is een online coachingsplatform. Coaches met verschillende disciplines staan online klaar om je te helpen op vlak van: loopbaangezinpersoonlijke groeien en rust.