Leiderschap vanuit het hart

Leiding geven met hartekracht lijkt voor velen een schuchtere manier van zakendoen, maar wanneer je daadwerkelijk leiderschap manifesteert via je hart, stap je in je eigen hoogste kracht, de kracht van je ziel.

We hebben allemaal rollen van leiderschap die we elke dag moeten vervullen, maar manifesteren we ons leiderschap via ons hart? Een van de grootste kansen om een goed leider te zijn is die van een moeder of vader. Als we ons verplaatsen in onze invloedssfeer, worden we leiders in onze gemeenschap, in ons bedrijf en in onze wereld van verschillende belangen en hobby’s. Ieder mens is in vele opzichten een leider en heeft ook de mogelijkheid om een belangrijke leider te zijn voor de verbetering van de mensheid

Slecht leiderschap

Slecht leiderschap waar we ons allemaal van bewust zijn, een leider die de wereld om zich heen wil veroveren en domineren. Degenen die met geweld willen veroveren zullen alleen het lichaam van een persoon veroveren, maar nooit het hart en de ziel. Als de ziel niet veroverd is, is er niets veroverd.

Krachtig leiderschap of leiderschap van de denkgeest kijkt met beperkte ogen naar de wereld en wil de wereld fixeren volgens zijn eigen ideeën. De denkgeest, omdat hij zo verbonden is met het ego, kan ons op elk moment in moeilijkheden brengen. Dit is niet het beste soort leiderschap.

Leiderschap door het hart of we kunnen het psychisch leiderschap noemen omdat we soms onze intuïtie gebruiken, is de meest krachtige en hoogste vorm van leiderschap. Deze leider heeft een onafscheidelijke eenheid en gelijkheid met de rest van de mensheid. Hij of zij gelooft dat iedereen in gelijke mate verantwoordelijk is voor het leiden van een bepaalde groep, organisatie of bedrijf om te gaan met uitdagingen en oplossingen voor het dagelijks leven.

Als je een leider bent die inspireert door het hart, heb je toegang tot je zielskracht. Je wordt geïnspireerd door degenen die door jou geïnspireerd zijn. Inspiratie brengt altijd de hoogste capaciteiten van een persoon naar voren en onthult het beste in die persoon.

Leid als een gans

Een goede leider staat achter degenen die hij leidt. We hebben allemaal gehoord van leiders in de strijd die tot het einde toe bij hun mannen blijven. In het dierenrijk is het hetzelfde.

Wanneer ganzen in “V”-formatie vliegen, voegt de hele kudde minstens 70 procent meer vliegbereik toe dan wanneer elke vogel op zichzelf zou vliegen. Ganzen toeteren van achteren om de voorstanders aan te moedigen hun snelheid te behouden. Als een gans ziek wordt of gewond raakt en uit formatie valt, vallen er twee andere ganzen mee naar beneden om hulp en bescherming te bieden. Ze blijven bij de gans totdat hij weer kan vliegen of totdat hij niet meer leeft. Als je leidt zoals een gans leidt, zal je er altijd op bedacht zijn om te handelen voor het grotere goed.

Voorbeelden van slecht leiderschap zijn te vinden in de kranten en op de tv, maar zelden zien we nieuws over iemand die vanuit het hart leidt. Leiderschap vanuit het hart is iemand die inspireert, motiveert, energie geeft en zich verenigt. Deze leider inspireert loyaliteit en krijgt resultaten, hij of zij geeft meer dan hij of zij verwacht dat anderen geven. Deze leider legt de nadruk op samenwerking in plaats van op competitie. Deze leider houdt het ego in bedwang en houdt altijd gevoel voor humor.

Leiderschap door het hart gaat over het openen van harten – zowel van de leider als van degenen die volgen. Bij goed leiderschap gaat het om teamervaring die veel verder gaat dan de ervaring van één individu. Een echte hartkrachtige leider heeft het vertrouwen en de moed om alleen te staan in hun individuele waarheid. Er wordt gezegd dat leiders veel lijken op adelaars – ze komen niet bijeen, ze worden slechts één voor één gevonden.

Uitstekend leiderschap door het hart tilt de visie van een persoon naar hogere hoogten en verhoogt de prestaties en normen van alle betrokkenen. Het manifesteren van leiderschap door het hart is een kunst, een geloof, een toestand van het hart, een roeping van wat we kennen als zielskracht.

Groepspraktijk Groeistof is een online coachingsplatform. Coaches met verschillende disciplines staan online klaar om je te helpen op vlak van: loopbaangezinpersoonlijke groeien en rust.