Leiderschapscoaching

Leiderschapscoaching, wat kan je er van verwachten?

Leiderschapscoaching is de laatste tijd in zwang. Veel mensen zoeken naar manieren om hun leven en hun leiderschapskwaliteiten te verbeteren, en daarom zoeken ze de diensten van een coach. Er zijn eigenlijk verschillende soorten coaches. Sommigen zijn sportcoaches, er zijn ook levenscoaches, en er zijn er die zich bezighouden met leiderschapscoaching.

Als je ervoor kiest je aan te melden bij een leiderschapscoach, ben je wat geld en tijd kwijt. Maar het is een waardige investering voor je persoonlijke groei en je leiderschapsontwikkeling. Wat mag je van een leiderschapscoach verwachten?

Meer over leiderschapscoaching

Identificeer sterke punten. De persoon die je gevraagd hebt je te helpen moet je helpen je sterke punten te identificeren. Vaak zijn we zo gewend aan wat er in ons zit, wat we doen, en wat we leuk en niet leuk vinden, dat we blind worden voor kleine dingen in onze persoonlijkheid. Misschien heb je een paar verborgen sterke punten. Of je hebt misschien op een halve kracht vertrouwd in plaats van op je voornaamste kracht.

Identificeer zwakke punten. Uitvloeisel van blind zijn, kunnen ook zwakke punten moeilijk op te merken zijn. Als je je zwakheden wilt begrijpen, kan een leiderschapscoach brutaal zijn in het je helpen die zwakheden te zien en je situatie te begrijpen. Als je bereid bent te luisteren, dan kan de coach er zeker aan meewerken je te helpen die zwakheden te verbeteren.

Helpt je oplossingen te bepalen. Een coach kan je helpen bij het bepalen van oplossingen voor je management- en leiderschapsproblemen. Hij of zij zal je niet de directe antwoorden geven. In plaats daarvan helpt de coach je, ook al kost het wat meer tijd, door het proces om tot oplossingen te komen. Het doel is niet om jou, de leider, de informatie en oplossingen met de lepel te geven. Veeleer zal de coach je helpen systemen en processen op te zetten die je helpen de problemen en de oplossingen beter te begrijpen.

Soorten leiders

Uitdaging. Sommige leiders zijn zo gewend aan hun “JA-mannen” en “JA-vrouwen” dat ze moeite hebben met kritiek, commentaar en uitdagingen aan hun eigen manier van denken. Toch zal een goede coach niet bang zijn om je uit te dagen, je manier van denken, je stijl en je houding. Dat is de weg naar groei. Als je uitgedaagd wordt, kun je andere benaderingen uitproberen en kun je gaandeweg een betere leider worden.

Leiderschapscoaching kan je in de goede richting wijzen als je houding juist is. Je moet bereid zijn te luisteren en bereid zijn de suggesties van je coach uit te voeren. Ze zijn uit op je groei en leiderschapsontwikkeling.

Groepspraktijk Groeistof is een online coachingsplatform. Coaches met verschillende disciplines staan online klaar om je te helpen op vlak van: loopbaangezinpersoonlijke groeien en rust.