Loopbaancoaching

Wat is loopbaancoaching eigenlijk?

Er zijn nog steeds veel mensen die niet echt een duidelijk begrip hebben van wat loopbaancoaching is of hoe ze een loopbaancoach moeten kiezen. Laten we zeggen dat het niet ongewoon is dat ik e-mails, social media-berichten of telefoontjes krijg die me over het een of het ander vragen. Dus…

Wat is loopbaancoaching precies?

Het is het plannen en helpen bij het bereiken van je uiteindelijke loopbaandoelen door je loopbaancoach die met je meegaat op die loopbaanreis.

In een coach/cliëntrelatie hou je de agenda vast en krijg je de hulp, ondersteuning en richting die je nodig hebt om je doel of doelen te bereiken. Zo bereik je eerder je doelen dan wanneer je het helemaal alleen probeert te doen.

Vele facetten komen aan bod en afhankelijk van wat uw doelstellingen zijn, zal de focus van je coachingsessies worden bepaald. Een doorlopende coach/cliëntrelatie versterkt het bewustzijn van wat je mogelijk tegenhoudt of van de wegversperringen waar je mee te maken heeft, terwijl het je tegelijkertijd helpt om je te richten op de doelen die je nastreeft.

Vaststellen van doelen

Je krijgt hulp bij het vaststellen van realistische doelen, het ontdekken van oplossingen voor uitdagingen waar je tegenaan loopt, het ontwikkelen van actieplannen, het vaststellen van motivatie en het opbouwen van zelfvertrouwen. Je neemt de leiding over je carrière door deze te veranderen van wat het nu is in iets waar je altijd al van gedroomd hebt, namelijk het uiteindelijke doel.

Voordelen van loopbaancoaching

Jij en je loopbaancoach delen datzelfde ultieme doel en voegen daar succes aan toe tijdens het proces! De voordelen van één-op-één loopbaancoaching:

 • Gepersonaliseerd advies, ondersteuning en begeleiding te krijgen bij het maken van carrièrebeslissingen.
 • Het bepalen van de te nemen stappen en de te gebruiken strategieën.
 • Het bedenken van een op maat gemaakt plan dat je op koers houdt om te bereiken wat je zelf wilt gaan doen.

De kracht van Groeistof…

Een loopbaancoach helpt je bij het ontwikkelen van bekwaamheid, terwijl een loopbaanadviseur cliënten helpt bij het overwinnen van tekortkomingen.

Therapie gaat vaak over de geschiedenis van een persoon en het ‘waarom’ van die geschiedenis; coaching gaat over de toekomst en het ‘hoe’ van het laten worden van de toekomst wat de cliënt wil dat het wordt.

Degenen die lijden aan een depressie, angst of problemen die de levenssituaties verstoren, moeten professionele begeleiding zoeken. Loopbaancoaches vertellen hun cliënten niet wat ze met hun leven moeten doen. Toch kunnen de Groeistof coaches je hier wel in helpen. De kracht van Groeistof is ook dat we binnen de Groepspraktijk meerdere vorm van hulpverlening kunnen bieden. Past jouw hulpvraag niet binnen het loopbaancoachingtraject, dan kun je altijd terecht bij een van de andere hulpverleners.

Om te kunnen profiteren van loopbaancoaching moet je bereid zijn om gecoacht te worden. Dat betekent dat je openstaat voor nieuwe ideeën, bereid bent om veranderingen door te voeren, ontvankelijk bent voor opbouwende kritiek en bereid bent om actie te ondernemen. Het zien van de resultaten van je acties maakt al je harde werk en inspanningen de moeite waard!

Wat zal een loopbaancoach voor jou doen?

 • Daag je uit, inspireer je om je best te doen en zal je bij elke stap ondersteunen.
 • Geef je feedback, steun je als het moeilijk wordt, en zal eerlijk zijn en voorop lopen.
 • Houd je verantwoordelijk.
 • In tegenstelling tot vrienden, collega’s of zelfs echtgenoten, zal een loopbaancoach het vertellen zoals het is, zodat je er niet gemakkelijk vanaf.
 • Geen actie, geen resultaten.

Met andere woorden, hij/zij dient als je persoonlijke advocaat en biedt je een veilige haven in een tijd die vaak gevuld is met stress, twijfel en angst.

Loopbaancoaching zal je het beste dienen als je…

 • Klaar bent om de verbintenis aan te gaan die je wilt aangaan.
 • Bereid bent om moeite te doen en het werk te doen.
 • Bereid bent om de coach de coaching te laten doen.
 • Bereid bent om nieuwe concepten of andere manieren van doen te ‘uit te proberen’.
 • Bereid om zelfvernietigend gedrag te veranderen dat je succes beperkt.
 • Serieus over het vooruitgaan en het maken van veranderingen om je doelen te bereiken.
 • Uit eigen vrije wil handelen en niet op verzoek van anderen.

Wie en hoe te kiezen…

Alleen jij kan bepalen en beslissen wie je als loopbaancoach moet kiezen. Je weet het beste wat je nodig hebt en wie er op basis van je onderzoek als “goed passend” zou worden beschouwd. Er zijn tegenwoordig duizenden loopbaanbegeleidingsdiensten beschikbaar. Maak je huiswerk.

Niet alle loopbaancoaches zijn gelijk. Werkzoekenden, niet-werkzoekenden en/of iedereen die overweegt om een loopbaancoach aan te nemen en er tijd en geld in te steken, moeten weten welke waarde echte carrièrecoaches aan de tafel leggen. Nogmaals, maak je huiswerk. Neem geen genoegen met middelmatig en neem een geïnformeerde beslissing.

Tips voor het selecteren van een loopbaancoach

Zoek naar coaches die gespecialiseerd zijn in het gebied waarin je hulp zoekt bij jouw loopbaan (d.w.z., strategieën voor het zoeken naar een baan, vaardigheden voor sollicitatiegesprekken, netwerkvaardigheden, etc.).

Bekijk hun website, lees hun getuigenissen, bekijk hun dienstenaanbod en coachingproces. Welke indruk krijg je na het bekijken van hun informatie – is er een verband, is wat ze presenteren voldoende om zich met jou te identificeren of met jou te spreken om je te bereiken en een persoonlijk contact te leggen?

Je zult merken dat veel loopbaancoaches een gratis consult van 15 of 30 minuten aanbieden, wat ik ten zeerste aanbeveel om van die mogelijkheid gebruik te maken. Het geeft je de kans om persoonlijk met hen te spreken, meer over hen te leren, hoe ze je kunnen helpen, en vooral om uit te vinden of de chemie er is, waardoor ze een “goede pasvorm” krijgen. Als je persoonlijkheden botsen, is het beter om dat nu te weten te komen voordat je je inzet om samen te werken.

Als de coach beweert gecertificeerd te zijn, neem dan de extra stap om hun certificering te verifiëren. Helaas zijn er een aantal professionals die beweren dat ze gecertificeerd zijn en die certificeringslogo’s tonen op hun website wanneer dit niet het geval is. Als het werken met een gecertificeerde loopbaancoach belangrijk voor u is, neem dan de extra stap en controleer dit.

Nu je weet waar het bij loopbaancoaching om gaat en waar je op moet letten als het gaat om het kiezen van een loopbaancoach, is het tijd om in actie te komen!

Maak kennis met onze loopbaancoaches