Persoonlijke Groei

By Joke Roels

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei is een cruciaal onderdeel van iedereen die beter wil worden in zijn vakgebied of in het leven. Persoonlijke groei is een kwestie van beter worden. Het ontwikkelen van betere levensstrategieën. Om te kunnen omgaan met wat er ook maar op je pad komt. Je kunt iemand die niet goed is toegerust om met levenskwesties om te gaan, helpen door persoonlijk sterker te worden.

De beste leraar is ervaring, zegt men. Het kan echter ook een slechte leraar zijn als de leerling het verkeerd opvat. Dit betekent dat levenservaringen alleen voordelig voor ons kunnen zijn als ze dienen om te leiden om persoonlijk te groeien. Je kunt echter wel het initiatief nemen tot dit soort groei.

Dit is een veel betere aanpak dan wachten tot het leven je zijn lessen geeft. Het mooie van dit soort lessen is dat de geest er klaar voor is om ze op te nemen en er mee om te gaan als ze komen. Als de geest eenmaal in deze staat is, geeft het voor jou een manier om de vaardigheden in je leven op te nemen. Persoonlijke groeien vraagt van een persoon om strategisch en opzettelijk een stap te zetten naar de ontwikkeling van zichzelf. En om beter te worden dan ze zijn. Het komt ook met het vermogen van een persoon om waarde toe te voegen, zelfs als ze denken dat ze het goed doen. Hoe werk je aan persoonlijke groeien?

Hoe ontwikkel je persoonlijke groei

Verandering van houding

Een van de grootste stappen naar persoonlijke groei is de verandering van houding. Persoonlijke groeien leidt tot promoties, betere vaardigheden van mensen en een betere aanpak van crisissituaties. De vroegere tevredenheidshouding moet worden aangepakt. Je kunt deze vaardigheid niet ontwikkelen terwijl je blijft hangen in de comfortzone van wie je bent. Velen vullen de gaten op met redenen als “dat is wie ik ben, wen er aan”. Dit is een van de grootste obstakels voor persoonlijke groei. Neem de tijd om je mentaliteit en houding aan te passen aan het leren van nieuwe dingen en het veranderen van oude geloofssystemen die je alleen maar tegenhouden.

Kies een mentor of rolmodel

Persoonlijke groei is gemakkelijk te bereiken met een mentor of een goed rolmodel. Je hebt iemand of mensen nodig die je uitdaagt om alles te zijn wat je kunt zijn. Je bent je grootste beperking. Mensen die veel meer hebben gedaan en nog steeds groeien zijn de beste mentoren op welk gebied je ook loopt. Een rolmodel en mentor is in staat om je over je grenzen heen te duwen en je zonder voorbehoud een beter mens te maken. Het is een manier om je trots te meten.

Zelfevaluatie

Neem de tijd om zichzelf te evalueren in elk proces. Het engste ding in de wereld is te ontdekken van wie we werkelijk zijn. Mensen zullen zich verschuilen achter onder andere ervaringen en mensen. Je kunt niet groeien zonder te weten wie je bent en waar je voor staat. Dit zal je het verlangen geven om te veranderen en om te gaan met zwakheden die je belemmeren in je persoonlijke groei.

Persoonlijke groei is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het is een proces dat tijd nodig heeft om bepaalde doelen te bereiken, maar als je het ijverig aanpakt, levert het grote resultaten op.