Relatietherapie

Hoe te weten wanneer relatietherapie de volgende stap moet zijn

Voor veel koppels is relatietherapie precies wat nodig is om een breuk te omzeilen. Als je in een problematische relatie zit, kan het een uitdaging zijn om te onderscheiden wanneer het proberen uit te werken van verschillen niet langer effectief is en relatietherapie de noodzakelijke volgende stap kan zijn. Hier zijn een paar vragen die je jezelf moet stellen en die je met je partner moet bespreken om te bepalen of relatietherapie voor jouw specifieke situatie zou kunnen werken:

Vraag 1: Welk percentage van onze communicatie is negatief naar elkaar toe?

Als je de neerwaartse spiraal van negatieve en kritische praatjes naar of van je partner bent gaan zien, kan dat komen door een dieper gelegen kwestie die het best kan worden aangepakt via de onbevooroordeelde stem van een therapeut. Velen aarzelen om een derde partij erbij te betrekken, met het gevoel dat het potentieel bestaat dat de therapeut zich aan de kant van de ander kan scharen. Professionele therapeuten zijn echter getraind om beide partijen met respect te benaderen en met de intentie om te helpen bij het oplossen van geschillen in plaats van meer te ontsteken door partij te kiezen.

Vraag 2: Beschrijft ‘co-existeren’ je relatie, of ben je echt partners?

Als gevoelens van samenleven, wat impliceert dat je minimale gedeelde belangen hebt, gesprek en een gebrek aan intimiteit de relatie lijkt over te nemen – dan zijn er waarschijnlijk gevoelens van wrok van één of beide personen. Partners hoeven niet elk moment samen te zijn en dezelfde mening te hebben over alle dingen, maar een zekere mate van interesse in elkaars gedachten, overtuigingen en meningen is noodzakelijk om een relatie succesvol te laten zijn.

Vraag 3: Hebben een van jullie of beiden de scheiding of scheiding als enig antwoord overwogen?

Helaas komen scheiding en echtscheiding in de huidige samenleving vaker voor dan bij elkaar blijven. Het lijkt erop dat veel koppels hun toevlucht nemen tot dit bij het eerste teken van problemen. Het feit dat je weet dat dit misschien door de geest van jezelf of je partner heen gaat, betekent echter niet dat het definitieve script is geschreven. Een ontmoeting met een relatietherapeut kan helpen om de kritieke problemen in jouw situatie te identificeren – en je een positieve richting te geven om de zaken weer op de rails te krijgen.

Vraag 4: Weet je wat er mis is in je relatie, maar heb je hulp nodig bij het oplossen ervan?

Er zijn veel koppels die weten wat er mis is met hun relatie. De uitdaging kan vaak zijn om het negatieve effect dat iets heeft in te zien en om als koppel op een positieve manier te werken om de dingen weer op de rails te krijgen. De hulp van een relatietherapeut kan heel nuttig zijn voor koppels in deze specifieke situatie, omdat ze beiden waarschijnlijk de waarde van de relatie inzien – maar ze hebben alleen een beetje coaching nodig om er een ondersteunende en liefdevolle omgeving voor beide betrokkenen van te maken.

Als je overweegt om een relatietherapeut te ontmoeten, maak je al vooruitgang in de richting van het verbeteren van de situatie voor jou en je partner. Als een zelfevaluatie van de bovengenoemde vraag je ertoe brengt de behoefte aan hulp te erkennen, kan het werken met een relatietherapeut precies datgene zijn wat nodig is om een betere toekomst voor je relatie veilig te stellen.

Groepspraktijk Groeistof is een online coachingsplatform. Coaches met verschillende disciplines staan online klaar om je te helpen op vlak van: loopbaangezinpersoonlijke groeien en rust.