Hoe krijg je al die spullen georganiseerd én hou je ze op orde?
5 tips op een rijtje :
- Het startsein voor de grote opruimbeurt
- voorzie voor deze actie voldoende tijd en plan deze ook in
- verzamel al het speelgoed
- voorzie een heleboel bakjes waarin je het speelgoed gaat bewaren, (ongetwijfeld heb je er in huis : schoendozen, doosjes van een afhaalmaaltijd…)
- voorzie een grote doos voor de spullen die naar de kringloopwinkel kunnen
- en voorzie een vuilniszak voor de spullen die stuk zijn en gewoon weg kunnen.
- Aan de slag
- bedenk alvast welk speelgoed je in welke ruimte wilt bewaren
- neem stuk per stuk vast en check – of je het gaat houden en zo ja : in welke ruimte (woonkamer, slaapkamer, speelruimte…) – of het nog bruikbaar is en naar de kringloopwinkel kan
- maak categorieën : gezelschapsspelletjes, knutselgerief, lego, poppen….
- Opnieuw ordenen
- vermijd grote bakken
Tenzij je een kind hebt dat (nog) met heel groot speelgoed speelt (bv duplo of blokken).
Anders voorzie je zeker beter een aantal kleinere bakjes in plaats van 1 grote. – zo’n grote bak wordt heel snel rommelig, – de kinderen moeten te veel zoeken (wat ze niet graag doen) – en gaan hierdoor al snel over naar iets anders. – of ze kieperen de ganse bak uit op zoek naar dat ene kleine spulletje.
- label de bakken Voor de kleinere kinderen kan je tekeningen of fotootjes gebruiken om de inhoud van de bakken duidelijk te maken. Op die manier kunnen zij zelf gemakkelijk opruimen zonder hiervoor jouw hulp te komen vragen. Je kan de tekening gewoon printen, uitknippen en met plakband op de bakjes plakken.
- plaats niet te veel verschillende soorten speelgoed bij elkaar
Als je wilt dat niet alles door elkaar gebruikt wordt, zet je het best ook niet bij elkaar. Kinderen spelen meestal graag in fases, soms zijn ze een tijdje écht fan van iets en dan weer raken ze dat een hele tijd niet meer aan. Zet dus zeker het favoriete speelgoed op hun favoriete speelplaats en hun minder favoriete speelgoed zet je in een andere speelruimte. Vergeet ook niet om regelmatig af te wisselen. Er mag zelfs al eens speelgoed weggeborgen worden, om het enkele maanden later weer tevoorschijn te halen. Ze zullen opnieuw heel anders naar dat ‘oude’ speelgoed kijken en er op een andere manier mee gaan spelen.
- 1 rommelbak is toegelaten
Och, soms heb je zelf ook geen zin om écht op te ruimen of om écht voor dit ene spulletje naar boven te gaan. Wel, bij onze kinderen is dit net zo. Geef ze gerust 1 bak of mand waar ze snel iets kunnen ingooien waar het uit de weg en uit het zicht ligt. Of waar jij zelf snel iets kan ingooien zonder te moeten zoeken in welk bakje het juist moet liggen. Is deze bak of mand vol, dan moet er wel weer goed uitgesorteerd worden en wordt alles weer op z’n juiste plek gelegd.
- Bespreek wat je deed
- overloop jouw nieuw aangemaakte speelgoedorganisatie en vertel de kinderen wat zich vanaf nu waar bevindt,
- vertel dat je dit in de toekomst zo wilt houden én dat zij dit vanaf nu zelf kunnen.
- vergeet vooral de vele voordelen van opgeruimd speelgoed niet mee te delen :
– ze zullen gemakkelijker hun eigen speelgoed vinden en niet hoeven zoeken – hierdoor komt er meer tijd vrij om écht te spelen
– als alles netjes opgeruimd wordt (en niet rondslingert) is er ook gewoon veel meer plaats om te spelen
Als zij hiervan het nut gaan inzien, zullen ze het ook liever en zelf beginnen opruimen. Hou er rekening mee dat dit niet van vandaag op morgen zal gebeuren!
- In de toekomst :
- Klaar met spelen? Eerst opruimen
Je weet het zelf ook hé, als je alles door mekaar gebruikt en niet onmiddellijk opruimt, krijg je bergen en hopen over je hele huis verspreid. EN NIETS is zo vervelend en ontmoedigend als zo’n berg te moeten nivelleren!
Er is dus maar 1 remedie : onmiddellijk opruimen. (zo moet het tenslotte bij de Juf in de klas toch ook?)
- Nieuw speelgoed?
Komt er ineens nieuw speelgoed bij en weet je niet meer zo goed hoe en waar het op te ruimen.
Neem dan even de tijd om na te gaan of er intussen speelgoed is waar niet meer mee gespeeld wordt of misschien kan er een bak weggedaan of leeggemaakt worden?
Waar kan er wel mee gespeeld worden?
Kan het naar de zolder of ineens naar de kringloop…?
Last but not least :
- Vaak hebben kinderen al heel veel speelgoed, zoveel dat ze soms zelfs niet meer weten wat ze exact hebben. Jawel, een ‘overload’ aan spulletjes ! Heb jij er al eens over nagedacht om een keertje een ‘doe-cadeau’ te geven? Waarom niet opteren voor een leuke activiteit ? Een uitstap ? Een pretpark-, dierentuin- of musicalbezoek? Kortom, samen mooie herinneringen maken van de TIJD die jullie met mekaar doorbrengen. Want jawel, we maken onze kids bijzonder blij met tijd die wij –exclusief voor hen- voorzien!
- Weet ook dat je heel veel speelgoed en spulletjes kan schenken aan goede doelen, kringloopwinkels, organisaties…. Het voelt ook enorm fijn – om jouw spullen een tweede leven te schenken (en op die manier de afvalberg niet nog groter te maken) – en te weten dat je andere mensen écht blij kan maken met jouw spulletjes !