Stellen van doelen

Het belang van het stellen van doelen

Voor sommigen is het stellen van doelen een relatief eenvoudige taak, terwijl het voor (veel) anderen gewoon niet de norm is’… de ‘geheimen’ van het stellen van doelen lijken buiten bereik – vandaar dat er een hele massa mensen zich gewoon een weg door het leven baant en neemt wat het leven hen ook toewerpt…

… en dat is in feite omdat ze niet genoeg kwaliteitstijd hebben besteed aan het bepalen van wat ze werkelijk willen in hun leven en omdat ze niet de nodige stappen hebben gepland om die verlangens te bereiken – ze hebben niet de doelen gesteld die hen naar de plek zullen brengen waar ze willen zijn…!

Het belang van het stellen van persoonlijke doelen…

Dus ook al weet je waarschijnlijk al de goede redenering achter het stellen van doelen, de ervaring leert me dat je waarschijnlijk nog steeds vraagt “waarom zou ik doelen stellen…?”

Het antwoord is eerlijk gezegd vrij eenvoudig… het “MOTIVEERT”… eerst stelt je jouw visie in op precies wat je wilt en/of wanneer je het wilt, dan leer en begrijp je elke stap (doel) die je moet bereiken om jouw visie (je uiteindelijke ‘doel’) te realiseren.

Doelen stellen is zo’n krachtig proces dat op koers blijven terwijl je op weg bent naar je doel geen probleem zou moeten zijn, want gestelde doelen hebben een inherente faalveilige werking – alle mogelijke afleidingen die je zouden kunnen tegenhouden om je doel te bereiken kunnen snel worden opgemerkt en gecorrigeerd.

Door duidelijke, ultra gedefinieerde doelen te stellen, zul je in staat zijn om te vieren en trots te zijn op het bereiken van elk van deze doelen, met de extra zelfverzekerde kennis dat je vooruitgang boekt op de weg waarvan je in eerste instantie misschien dacht dat die te moeilijk of zelfs onmogelijk was… succes in welke vorm dan ook is altijd een grote verbetering van het zelfvertrouwen en de verdere verbetering van de competentie om doelen te bereiken.

Weet dit: Alle succesvolle mensen, of ze nu in de sport, het bedrijfsleven, de politiek of zelfs in het vrijwilligerswerk zitten, zijn doelstellers – ze begrijpen en maken ten volle gebruik van de relatie tussen lange- en kortetermijnvisie en motivatie – JIJ KUNT DIT OOK!

Tips voor het stellen van doelen…

– Stel de grote doelen eerst… je ultieme visie, je hoofddoel… wat wil je, waar wil je zijn en wanneer…? Duurt het een maand, een jaar, vijf jaar, tien jaar…?

– SCHRIJF HET OP… in detail…

– Werk achterwaarts vanaf dat punt en werk elk kleiner individueel doel uit dat je moet bereiken op weg naar je hoofddoel.

– Het zit allemaal in de details – elk doel volledig “definiëren”… het uitwerken met elk detail waarvan je weet dat het bestaat om dat doel te bereiken… inclusief de tijdschalen en de tijdslimieten.

– Schrijf ieder individueel kleiner doel op, in detail…

– Prioriteit – wat is het meest urgente doel…? Wat is het belangrijkste doel om het eerste of het volgende te bereiken? Sommige doelen zijn misschien eerder ‘nice-to-haves’ dan kritisch voor het bereiken van je belangrijkste levensdoel, dus verspil je kostbare tijd niet…!

– Wees realistisch – dit is vaak de ondergang van menig aspirant-doelsteller… stel doelen waarvan je weet dat je ze zult bereiken, dat je weet dat je ze hebt – of dat je ze uiteindelijk zult hebben – en dat je de kennis hebt om de taak te kunnen volbrengen en voltooien.

– Als een doel te eenvoudig was om te bereiken, maak dan het volgende moeilijker om te bereiken.

– Herzie uw doelen elke dag – ze zijn niet noodzakelijkerwijs “in beton gegoten”… u moet misschien een beetje van richting veranderen bij een vreemde gelegenheid of de details van een specifiek doel wijzigen om er zeker van te zijn dat het nog steeds volledig haalbaar of zelfs nog steeds nodig is.

– Kritiek – misschien bereik je niet elk doel dat je stelt, elke keer, op het juiste moment… wees niet ontmoedigd en geef zeker niet op… het is een tijdelijke storing, je bent menselijk en deze dingen gebeuren… volg gewoon de tip zoals genoteerd in de vorige allinea…

Een laatste anekdote:

Het stellen van doelen zorgt voor een krachtige methode om te motiveren en jezelf op weg te zetten naar de toekomst die JIJ wilt, JOUW ideale toekomst.

De praktijk van het stellen van doelen creëert gemakkelijk en zeer snel een ‘cirkel’ van zelfvertrouwen, vaardigheden en/of competentieverbetering en algemene vervulling terwijl je doorwerkt en elk doel afrondt dat de stappen naar het eindresultaat dat je zoekt… stel je doelen en oogst de beloningen die je zeker zult ontvangen als gevolg van jouw prestaties…!

Hulp nodig bij persoonlijke groei? Maak een afspraak.