Stress en manieren om het te verlichten

Wanneer de chronische stress groot is, heb je wat overlevingstips nodig om er doorheen te komen.

Het is duidelijk dat de snelste aanpak is om het probleem bij de wortel aan te pakken en de bron van de stress te elimineren.

Oorzaak van stress

Werkgerelateerde stress blijkt de meest voorkomende oorzaak van chronische stress bij werknemers in grootste deel van de geïndustrialiseerde wereld. En gewoon je baan veranderen is niet altijd even gemakkelijk.

Het begrijpen van je eigen stressrespons en het nemen van een holistische benadering om jezelf te ondersteunen kan de beste aanpak zijn.

Goede vs. slechte Stress

Aangezien stress en angst hand in hand kunnen gaan, moeten we de verschillende soorten stress begrijpen, negatief en positief.

Hoe kan stress positief zijn?

De term “eustress” werd door de endocrinoloog Hans Selye geïntroduceerd om positieve stress (eustress) te onderscheiden van negatieve stress (distress). Voorbeelden van positieve stress of “eustress” zijn dingen die ons pushen, uitdagen of rekken, zoals het volgen van een cursus, het starten van een nieuw fitness-regime of het sparen voor een vakantie.

Voorbeelden van negatieve stress of “distress” zijn financiële zorgen, ziekte, het verlies van een baan of het verbreken van een relatie. Dit zijn de soorten stress die leiden tot een overweldigd, moe en gefrustreerd gevoel.

Bent u gestrest?

Kijk eens naar je leven en beslis hoe de balans van je stress eruit ziet. Als je 20% negatieve en 80% positieve stress ervaart, dan is dat voor de meeste mensen hanteerbaar. Als je 80% negatieve en 20% positieve stress hebt, sta je misschien onder grote druk en loop je meer risico op gezondheidsproblemen.

Studies tonen aan dat chronische negatieve stress een ravage aanricht op ons lichaam, waardoor we vatbaarder zijn voor virale infecties en andere chronische ziekten.

In plaats van alle soorten in één categorie onder te brengen, kijk je naar alle positieve en negatieve stress in je leven. Hoe ze in balans zijn, is wat telt. Kijk wat je elke week kunt doen om dat evenwicht te herstellen ten gunste van positieve stress.

Eet goed

Voeding is een top overlevingstip voor chronische stress. Hoe je met stress omgaat hangt sterk af van de kwaliteit van de koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen die je elke dag eet.

Hoewel het belangrijk is om jezelf te ondersteunen met goed volwaardig voedsel en veel groenten en fruit, zijn er ook enkele dieetmaatregelen die je kunnen ondersteunen bij chronische stress. Stress speelt een ravage aan het fysieke lichaam. Met behulp van goede voeding kun je je  richten op de specifieke systemen en organen die het belangrijkst zijn om ontspannen en gezond te blijven.

Bijnieren: Deze kleine klieren zitten bovenop elk van uw nieren en scheiden de meeste hormonen en chemicaliën af die uw stressrespons controleren. Wanneer stress chronisch wordt, kunnen de bijnieren vermoeid raken van de inspanning, wat kan leiden tot een gevoel van uitputting.

Om de bijnieren fit te houden, zorg je ervoor dat je noten, zaden, hele korrels (rijke bron van vitamine B5) en voedingsgist in je dieet opneemt. De thee van de zoethoutwortel kan ook de gezondheid van de bijnieren ondersteunen.

Hersenen: Je hersenen zijn uniek gevoelig voor het voedsel dat je eet. Stress verhoogt ontstekingsremmende chemicaliën in het lichaam die het zenuwstelsel kunnen beschadigen. Om de hersenen te beschermen en de ontspanning te verbeteren, eet je bananen (om de feel-good hormonen te stimuleren), bonen, zeevruchten (voor omega 3 vetzuren), noten en zaden (voor hun hoge gehalte aan mineralen), en donkere bladgroenten.

Hart: Een van de meest merkbare effecten van stress is de stijging van de bloeddruk en de hartslag. Studies tonen aan dat chronische stress het hart kan beschadigen en het risico op cardiovasculaire schade kan verhogen. Om het hart te beschermen, moet de consumptie van dierlijke producten worden verminderd, moeten verse of diepgevroren bessen, donkere bladgroenten, voedingsvezels, zeevruchten en een mix van heldere, kleurrijke groenten worden gegeten.

Kruidenthee zoals passiebloem, havermoutpap, rhodiola en withania kan ook helpen om de stress op natuurlijke wijze te verminderen.

Vraag om hulp

Het vragen om hulp kan helpen om de hoeveelheid chronische druk die je ondervindt te verminderen. Te vaak proberen we te allen tijde alles voor alle mensen te zijn: Een topstudent, een productieve werknemer, een geweldige vrouw of man, een verantwoordelijke ouder, een goede zoon of dochter, buurman en burger.

Terwijl dit soort druk al lang in verband wordt gebracht met toegenomen stemmingsproblemen en hart- en vaatziekten bij mannen, merken steeds meer vrouwen het nu ook.

Beheer van jouw stressniveaus

Hoeveel van je stress is te vermijden? Hoeveel op je takenlijstje kun je aan iemand anders delegeren? Wees realistisch en weet wat belangrijk voor je is. Laat iemand helpen met het tuinieren, zodat je je kunt richten op het doorbrengen van tijd met familie, als dat belangrijk voor je is. Als het tuinieren aanvoelt als een belangrijk onderdeel van wie je als persoon bent, vraag dan een familielid of een goede vriend om een tijdje voor je kinderen te zorgen, of beter nog, betrek de kinderen erbij!

Kijk naar je takenlijst en beslis wat alleen jij kan doen, en wat iemand anders kan doen. Vraag dan om hulp. Vaker wel dan niet zijn mensen maar al te graag bereid om hulp te bieden – het geeft hen het gevoel dat ze nodig zijn en dat ze gewaardeerd worden – als je het hen alleen maar zou vragen.

Breek de dag op

Chronische stress zal je uiteindelijk uitputten als je geen pauze kunt krijgen. Het beste is om de bron van de stress aan te pakken en veranderingen aan te brengen om de druk te verlichten. Te vaak is dit niet mogelijk, in ieder geval niet meteen.

Als de enige uitweg is, ga dan zitten en maak een lijstje van alle dingen in je leven die voor jou belangrijk zijn. Wat doet je hart zingen? Waar kijk je naar uit om “op een dag” te doen als je tijd hebt? Het kan zijn om een taal te leren, te koken, tijd door te brengen met familie, te lezen, kunst te maken, videospelletjes te spelen of te sporten.

Wat je lijst ook bevat, dit zijn de dingen die vreugde in je leven brengen. Het voelt misschien onmogelijk als de druk hoog is en de tijd laag, maar dit is precies het moment waarop deze “happy list” items het meest cruciaal zijn. Vind elke dag kleine manieren om ze in je leven op te nemen, vooral op de hogedrukdagen.

Luister naar een zelfhypnose-opname, een taalcd of een audioboek; loop tijdens je pauze naar een museum of een bibliotheek; maak kunstschriftjes terwijl je aan de telefoon bent; sluit je aan bij een sportteam, of kook iets lekkers voor je collega’s. Dit alles geeft je kleine eilandjes van momenten waar je elke dag naar uit kunt kijken. Plotseling voelt de to-do lijst niet meer zo overweldigend aan, en wordt de chronische druk opgesplitst in kleinere fragmenten die je wel aankunt.