Stress verlichten met ontspanningstherapie

Stress vs. Ontspanning

De eenentwintigste eeuw kan worden gedefinieerd als het tijdperk van stress. Het lijkt ironisch dat met alle moderne voorzieningen en technologieën die de wetenschap heeft bedacht, het leven voor de meeste mensen nog steeds draait om een rattenrace. Stress heeft zijn tol geëist van de emotionele en fysieke aspecten van zoveel levens. Sterker nog, je kunt stress nooit vermijden, wat het beste gedaan kan worden is leren omgaan met de moeilijkheden die stress met zich mee kan brengen.

Ontspanningstherapie

Ontspanningstherapie heeft als doel om een rustige en ontspannen staat van zowel je geest als je lichaam op te bouwen. Deze therapeutische techniek kan effectief zijn in het verlichten van de spanning en stress die je krijgt van het dagelijkse werk en gezinsleven. En omdat stress is geïdentificeerd als een van de onderliggende oorzaken van een groot aantal dodelijke ziekten, kan ontspanningstherapie worden gebruikt om deze kwalen te voorkomen en te behandelen.

Manieren om ontspanning te bereiken

Er zijn verschillende manieren om een aanzienlijk niveau van ontspanning te bereiken. Je kunt beginnen met het leren van de juiste ademhalingsoefeningen; dit zal de bloedstroom in je zenuwstelsel in balans brengen en gladstrijken. Een goede ademhaling zal je in staat stellen om de broodnodige zuurstofrijke lucht te absorberen, een vereiste voor een efficiënte werking van al je lichaamsdelen.

Vervolgens kun je ook proberen om mantra’s te gebruiken. Ja, het klinkt misschien belachelijk voor je, maar veel deskundigen op het gebied van ontspanningsreactietechnieken gebruiken ritmische en kalmerende woorden of zinnen die schijnbaar betekenisloos zijn. Deze woorden, of mantra’s, worden keer op keer herhaald en worden geacht te helpen bij het aanpassen en coördineren van de activiteiten van de neurotransmitters in de hersenen; in feite, waardoor je die rustige en ontspannen gemoedstoestand kunt hebben.

Fysieke ontspanning

Progressieve spierontspanning is een ander middel om therapie te bereiken door middel van een systematische techniek om bepaalde spiergroepen in je lichaam te vernauwen en te ontspannen. Met voldoende oefening kun je onderscheid maken tussen het gevoel van een gespannen en een ontspannen spier. Hiermee kun je gemakkelijk je spieren laten ontspannen bij de eerste tekenen van stress en spanning.

Inderdaad, de kracht van de geest is cruciaal in het bestrijden van stress. Mindfulness is een andere techniek die zich in principe kenmerkt door het accepteren van de dingen en de omstandigheden die op dat moment in je leven gebeuren. Als je deze techniek onder de knie krijgt, kun je tevreden en gelukkig zijn met je leven; daarmee verwerp je stress en spanning om het beste uit jezelf te halen. Om mindfulness te oefenen, vind je gewoon een rustige plek en kom je vervolgens in contact met je innerlijke zelf, zittend of liggend.

Ontspanningstechnieken

Tot slot kun je naast deze zelf toegediende ontspanningstechnieken ook meer actieve methoden proberen, zoals tai chi of yoga om alle geknoopte aders en spieren in je lichaam te rekken. Dit zal resulteren in een betere bloedcirculatie en een meer ontspannen mindset.

Wanneer je begint met het beoefenen van enige ontspanningstherapie, moet je er een punt van maken om je te onthouden van het merendeel van de wereldse afleidingen die je omringen. Je plasma-tv en je blakende geluidssysteem zijn het gewoon niet eens met welk concept van ontspanning dan ook, dus laat ze maar even zitten.

Voordelen van ontspanning

Als je een ontspannen staat van geest en lichaam bereikt, kun je de ziektes die met stress te maken hebben, bestrijden. Hoge bloeddruk, hypertensie, aandoeningen aan het spijsverteringskanaal en zelfs huidallergieën kunnen worden aangepakt als je de stress uit je systeem kunt verslaan.

Een andere aandoening die ontspanning kan verslaan is slapeloosheid of gebrek aan slaap; deze aandoening klinkt misschien complex, maar de waarheid is dat het onvermogen om te slapen ernstige ziekten zoals depressies, hartklachten en zelfs mentale stoornissen kan veroorzaken. Om die diepe kwaliteitsslaap te bereiken die je altijd al wilde, kun je je systeem helpen medicijnen in te nemen.