Terug naar school

By Joke Roels

In gewone tijden zou het schooljaar op zijn einde lopen en zouden kinderen aftellen naar de zomervakantie.
In deze tijd openen scholen terug hun deuren…
Het gevoel van 1 september maar dan op het einde van het schooljaar.
Maar voelt het ook als 1 september?

Geen glimlach zien van de juffen en meesters maar maskers,

Geen knuffels maar afstand,

Geen samenspel maar kleine groepjes….

Alles anders…

De voorbije weken was het in vele gezinnen enorm puzzelen. Thuiswerken combineren met de zorg voor de kinderen, kinderen moesten plots thuis studeren, ouders werden leerkracht en structuur vinden was voor niemand makkelijk.

Ook de komende weken wordt het terug aanpassen voor ouders en kinderen. Hoe leg je aan je kinderen uit dat broer of zus wel terug naar school mag. Met welk gevoel gaan de kinderen terug naar school?
Zijn ze blij? Zijn ze bang? En hoe voelen de ouders zich?

Praten, luisteren en gevoel erkennen

Je merkt het wel als je naar de winkel gaat. Mensen zijn minder vrolijk, minder sociaal. Mensen zijn angstig en minder verdraagzaam. Iedereen klaagt over zijn eigen zorgen en problemen.

Een luisterend oor kan je al een beter gevoel geven. Ook kinderen hebben een luisterend oor nodig. Erken hun gevoel, minimaliseer het niet. Vertel hoe alles anders zal zijn op school.
En wees niet bang om ook te vertellen hoe jij je voelt.

Social Distance

Net nu gaan kinderen zoveel nood hebben aan het sociaal contact met hun vriendjes maar dit kan niet, toch niet zoals ze het gewoon waren. Ongetwijfeld gaan kinderen er constant moeten aan herinnerd worden; afstand houden, handen wassen… en opnieuw. En wat als een kind verdrietig is, wie zal hen dan troosten?

Deze veranderingen zullen ongetwijfeld een grote impact hebben op de ontwikkeling van de kinderen. Het ene kind is ook gevoeliger dan de ander. Merk je dat je kind erg angstig is om terug naar school te gaan, voel je dan niet schuldig om je kind nog even thuis te houden. Uiteindelijk blijft gezondheid de prioriteit, toch?
Ze hebben nog zoveel tijd om te leren en ook buiten school valt heel wat te leren. Laat hen nog maar wat genieten om kind te zijn en geef hen het veilige gevoel waar ze zo’n nood aan hebben.

Liefs,

Joke