By Katy Vanderstraeten
Hoe verloopt een proces van bewustwording van je probleem tot het aanpakken van een probleem?
De 1ste fase, is de bewustwording dat er iets aan de hand is met jou. Je merkt op dat het allemaal niet loopt zoals het zou moeten lopen. Je begint er last van te ondervinden in je dagelijks leven en dit uit zich op verschillende domeinen.
De 2de fase is erkenning geven aan je probleem en dat je dit probleem wenst te delen met een hulpverlener. Dit geeft een gevoel van opluchting. De eerste stap naar hulp is gezet. Je zit in deze fase vooral in het verhaal. Je bent nog niet toe aan verandering.
In de 3de fase is het mogelijk dat je stilvalt. Je hebt geen motivatie tot verandering. En je zegt op dat moment tegen jezelf ‘ik ben wie ik ben en ik kan toch niets aan mijn probleem doen’. Je laat dit gevoel samensmelten met je identiteit want je zit in de fase waarin jij het probleem bent en dus geen verandering kan brengen aan je probleem.
De 4de fase is die van de actieve verandering. Je wordt wakker en je zegt tegen jezelf: ‘komaan he… ik ben wie ik ben, maar ik kan er wel iets aan doen’. ‘Ik ben mijn probleem niet, ik heb een probleem en dat kan ik aanpakken. Ik hoef niet bij de pakken te blijven zitten, ik wil verandering en vooruitgaan!’
Mijn cliënten situeren zich altijd met een hulpvraag in de 2de en 4de fase. Met dit verschil dat ze in de 2de fase nog in het proces van het verhaal zitten. Eerst moet het verhaal de ruimte krijgen om dan naar fase 4 te kunnen overschakelen. De 4de fase is dé fase waarin de cliënt bereid is en er ook klaar voor is om veranderingen te creëren en de problemen aan te pakken.
Hoe is jou kijk op jouw probleem?
Vaak krijgen mensen heel wat goedbedoelde adviezen uit de omgeving. Maar zo simpel is het niet, dat je met enkele tips grote vooruitgang kan boeken.
Het is maatwerk, het is zoeken naar wat wel werkt en wat niet werkt. Het is op zoek gaan naar de onderliggende factoren die je blokkeren in je veranderingsproces en daar ook mee aan de slag te gaan. Zo gaan we samen voor een behandeling op maat en met effecten op lange termijn.
Dus voel je je overprikkeld, emotioneel, chaotisch, vermoeid, snel afgeleid en gefaald
en heb je behoefte om met volgende zaken aan de slag te gaan:
- Grip op tijd creëren: tijdsbesef, planning, op tijd komen.
- Vaardiger worden in het plannen en opvolgen van leerstof.
- Prioriteiten stellen, to-do lijsten opmaken en opvolgen.
- Realistische doelen formuleren en volhouden.
- Afstemming van tijdsinvulling, mentale en fysieke energie.
- Het installeren van routines en een goede basis zoals zelfzorg.
- Het hanteren van stress, uitstelgedrag, tijdvreters en andere stoorzenders in jouw leven, waardoor je niet komt waar je wil toekomen.
- Emotionele obstakels overwinnen.
- Het focussen op kernkwaliteiten en vaardigheden en deze op verschillende levensdomeinen inzetten.
- Acceptatie en mildheid toelaten.
- Inzetten van ADHD vriendelijke strategieën.
- Activering en motivatie.
- Omgaan met hyperfocus, lastige taken, multi-tasken en mono-tasken.
- Aandacht- en focustechnieken.
- AD(H)D hanteren binnen een gezinssituatie.
- Organisatiesystemen en routines opzetten en handhaven thuis.
en nog zoveel meer om rust te creëren in je leven, tijd, huis en zijn.
AD(H)D coaching gaat verder dan enkel te weten komen, wat je kan doen om minder last te hebben van jouw AD(H)D symptomen. Het legt vooral de focus op, hoe je dit toepast in jouw leven en hoe je dit proces kan bijsturen om vaardiger te worden in het omgaan met je AD(H)D. Door deze inspanningen kan je ook op lange termijn profijt halen om jouw AD(H)D onder controle te hebben.
Hoe krijg je je hoofd leeg?
Op basis van oplossingsgerichte, cognitief gedragstherapeutische methodieken en praktische organisatie- en opruimmethoden, gaan we een individueel “op maat gemaakt” traject doorlopen, waarbij je door inzichten, strategieën en oefeningen gedragsverandering creëert. Dit met de nodige handvaten en aanmoediging tijdens jouw proces.
ACCEPTEER wat je niet kan veranderen en VERANDER wat je niet kan accepteren…
We plannen eerst een intakegesprek zodat ik inzicht krijg op jouw AD(H)D hulpvraag. Daarna bespreken het plan van aanpak om jouw doel te bereiken. Tijdens de volgende sessies wordt de vooruitgang telkens getoetst. Naast het gesprek kunnen er ook doelgerichte- of ervaringsgerichte opdrachten ingezet worden als huiswerkopdracht. Met de nodige inzichten en aanpak kan je onmiddellijk experimenteren om je gedachten, emoties en gedrag in beweging te brengen.
Heb je vragen? Neem gerust contact met me op:
ADHD coach & TIME – FOCUS – BALANCE coach
Katy Vanderstraeten
+32 (0)471 88 00 16