Leiderschap is geen verdienste. 

Aan het hoofd staan… Of dat nu het hoofd van een land, een bedrijf, een team groot of klein is, het maakt niet uit. We percipiëren leidinggevende posities als ‘you made it’, het summum, de beloning van hard werk, de eindmeet, die plek waar vanaf nu alles beter gaat want tenslotte ‘ben je de baas’.

Vanuit dat geloof wordt leiden lijden.

Leiderschap is een verantwoordelijkheid.

Op de hoogste trede van de ladder draag je niet enkel verantwoordelijkheid over jezelf. Je cirkel van verantwoordelijkheid groeit en projecten, klanten, medewerkers, leveranciers, de omgeving, stakeholders, … vergezellen jou. Wie impact maakt draagt verantwoordelijkheden.

Ik moet mea culpa slaan. Zelf begreep ik het heel lang niet.
Ik geloofde dat iedereen verantwoordelijk was voor zichzelf en enkel voor zichzelf. Dat hebben de vele trainingen, boeken en opleidingen mij geleerd. ‘Je kan een ander niet veranderen. Verantwoordelijkheid dient terug gegeven te worden aan de werknemers.’ We faciliteerden zelfsturende teams en landschapskantoren. Met de beste bedoelingen en vanuit het geloof dat de verantwoordelijkheid het beste op de werkvloer gedragen wordt.

‘De verantwoordelijkheid dient terug gegeven te worden aan de leveranciers’. Hij kiest toch met welke grondstoffen hij werkt ? Wij kiezen toch de werkomstandigheden van zijn werknemers niet ? ‘De verantwoordelijkheid dient terug gegeven te worden aan zij die het project uitvoeren.’
We ontwikkelden tools en KPI’s en werden hard voor resultaten en nog harder voor mensen die de resultaten niet behalen.

Het vele delegeren van verantwoordelijkheden maakten de leiders en mensen in leidinggevende posities moe en we scandeerden ‘zelfzorg, zelfzorg, zelfzorg en wel nu’. Zelfzorg werd een product voor de vermoeide leidinggevende. Het werd wegkijken en afstand creëren.

Ik geloof dat leiderschap een verdienste is. Het is op die hoogste trede dat je je impact op veilige werkomgevingen begrijpt. Het is op die trede dat je in staat bent helder en verbindend te communiceren. Het is vanuit die rol dat je in staat bent bij te dragen aan zingeving. Het is die plek waar relatiebeheer centraal staat.

Het beste uit mensen halen door de cultuur te optimaliseren is de verantwoordelijkheid van echte leiders. Dát is leiderschap!

Meer lezen van Eva Schacht of neem contact op.