Zelfzorg is meer dan ontspanning

Zelfzorg is de laatste jaren een ware rage geworden! Aangezien steeds meer mensen de waarde van voor zichzelf zorgen inzien. De uitkomst is echter licht aan het doorslaan. De huidige interpretatie over zelfzorg lijkt eerder onjuist en het wordt nodig dat we onze kijk op algehele commitment herzien. Omdat toewijding cruciaal is voor levenslang succes, lijkt dit huidig probleem een groot obstakel. Zonder commitment zullen we nooit onze top of onze doelen bereiken. Het is tijd om ons zelfmanagement onder de loep te nemen en ons aan onszelf te verbinden. Gebruik zelfzorg dus niet alleen als een excuus om lui te zijn.

Belang zelfzorg

Zelfzorg wordt meestal beschouwd als een extravagantie of luxe, maar het is iets waar we regelmatig aandacht aan moeten besteden. Het is dus nodig. Voor onszelf zorgen is namelijk essentieel voor ons emotionele welzijn.

Wanneer we wat rustige tijd doorbrengen, of dingen doen die ons ontspannen, zijn we in staat om op te laden. We halen energie uit de dingen die ons geen moeite kosten. En door dergelijke momenten zijn we beter voorbereid om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Zelfzorg kan echter op vele manieren. Men kan genieten van een ontspannende wandeling in de natuur, creatief iets schilderen of een dagje naar de sauna. Het is cruciaal om te ontdekken wat wel en niet werkt voor ons, en dat we ons inspannen om dit regelmatig te doen. Wanneer we tijd en moeite nemen om regelmatig op deze manier voor onszelf te zorgen, tonen we dat we waarde hechten aan ons eigen welzijn. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop we onszelf zien. En dat wordt door de juiste zorg enkel positiever. Wat weer resulteert in je goed in je vel voelen en genoeg veerkracht te hebben om problemen het hoofd te bieden.

Valkuil zelfzorg

Maar wanneer slaat de klepel door? Want zelfzorg kan ook gevaarlijk zijn.

Het is maar al te gemakkelijk om in de individualistische valkuil te vallen die we binnen de huidige cultuur als zelfzorg zien. We kunnen makkelijk verstrikt raken in het idee om enkel nog ruimte te willen creëren voor ontspanning, ondanks het feit dat het leven naast plezier en spel ook nog werken is.

Om als individu te groeien en gelukkig te zijn, moet je er moeite voor doen. Veel mensen vergeten dat dit inspanning vraagt. Dromen en doelen komen niet uit, gewoon omdat je ze hebt. Het kost werk en energie om ze te realiseren. Zonder de nodige inspanning te leveren, krijg je geen resultaat. Jezelf dierbaar zijn en klaar zijn om je werk serieus te nemen, zijn beide essentieel! Ongeacht het resultaat dat je wil zien.

Conclusie

Zelfzorg is dus niet alleen ontspannen. Het gaat ook om werken. Aan jezelf, aan je zaak, aan je huis, aan je gezin. Er is ook inspanning nodig om tot ontspanning te komen. Ongeacht in welk aspect van je leven. Als je immers constant “ontspanning” opzoekt voelt inspanning als iets negatief en zal je er niet meer toe komen om iets te verwezenlijken.

Voor jezelf zorgen is essentieel en iets dat je prioriteit moet geven in het leven, maar je hoeft je er niet door te laten afleiden. Je moet weten dat er ook energie moet worden verbruikt om gelukkig te zijn.

Joke Roels