Huis speelgoed opruimen

Speelgoed, speelgoed, speelgoed… opruimen, opruimen, opruimen…

Te veel speelgoed op 1 plaats in je woning?

Geen nood! Dit komt in heel veel gezinnen voor. Vooral in gezinnen met verschillende kinderen in diverse leeftijdscategorieën kan dit wel eens uit de hand lopen. Het is dan ook opvallend hoe meer speelgoed er is, hoe minder er mee gespeeld gaat worden omdat je kind gewoon het overzicht verliest. Kinderen kunnen namelijk maar beperkt in zich opnemen wat er beschikbaar is.

Tips speelgoed opruimen:

  1. Beperk de ruimte

Het is ideaal om te starten met het afbakenen van de speelzone. Door voor jezelf en je kinderen deze zone duidelijk af te bakenen, kan je ook bepalen wat je stockeerplaats voor speelgoed kan/mag worden.

Werk in de omgekeerde richting:

    • Bepaal dus niet de hoeveelheid speelgoed, wat je dan vervolgens in 1 of 2 kasten gaat proppen.
    • Maar kies een kast en vul deze met het speelgoed.
    • Behoud daar vooral de regel: vol = vol
  1. Beperk speelgoed

Maar wat doe ik dan met het overige speelgoed? Met het speelgoed dat niet in die ene kast in de speelruimte kan. Daar komt een doorschuifsysteem aan te pas!

Start met speelgoed opruimen:

  • Voorzie een bepaald aantal bakken die je op een extra plaats (buiten de speelhoek) kan stockeren. Ideaal hiervoor zijn (doorzichtige) bakken die je gaat labelen.
  • Verdeel dan al het speelgoed in groepen, bv blokken/ poppen/ auto’s/ keukengerief/ diertjes/ …
  • Bepaal dan hoeveel van deze groepen effectief een plaats kunnen krijgen in je beschikbare plaats in de speelhoek (zonder te proppen!)
  • De overige groepen, die je dus in die extra bakken gaat stockeren, gaan in het doorschuifsysteem.

Dit wil dus zeggen dat je op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld 1x per maand, speelgoedbakken/ speelgoedgroepen gaan wisselen tussen de stockageplaats en de actieve speelhoek.

Zo creëer je afwisseling en uitdaging omdat er altijd wel iets “nieuw” is.

Ook zal je kind creatiever en intensiever met het aangeboden speelgoed spelen omdat hij/zij een overzicht heeft.

Enkele tips

  • Heeft je kind in een bepaalde speelgoedgroep geen interesse meer ? Zet het dan voorlopig even weg. Haal het nog een keer terug boven bv 2 maand later. Is er dan nog steeds geen interesse dan kan je overwegen om het je woning te laten verlaten.
  • Bepaalde kinderen spelen met een bepaald soort speelgoed heel graag. Je kan deze groep dan ook continu aanwezig laten om te combineren met andere dingen.

De creativiteit van je kinderen zal zeker gestimuleerd worden.

Hoe ruim je op met kinderen?

Opruimen is een complexe vaardigheid. Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar spullen opbergen. Sterker nog, er zijn verschillende processen in je brein die een rol spelen bij opruimen. Deze processen worden ‘executieve functies‘ genoemd.

Vanaf 4 jaar kan je je kind al opruimtaakjes geven ook al lukt het hen nog niet zelfstandig. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen zelfstandig opruimen.

  • Leer je kinderen opruimen.

Kinderen leren vooral door te zien hoe anderen om zich heen iets doen. Hoe iets thuis gaat heeft daarbij de meeste invloed op een kind. Leer hen naast het opruimen ook de minimaliseertechniek. Zo leert een kind van kleinsaf zelf beslissen wat hij weg wil doen en wat hij wil houden.

  • Maak duidelijk wat je van hen verwacht

Neem een rustig moment om samen met je kind afspraken te maken over het opruimen: wat gaat waar? Op deze manier is het voor kinderen heel duidelijk wat ze moeten doen ipv de uitspraak ‘ruim je kamer op’. Hoe concreter de aanwijzingen, hoe gemakkelijker het zal worden om op te ruimen.

  • Ruim samen op.

Opruimen met 2 is altijd fijner.

  • Maak van opruimen een routine.

Maak afspraken rond wanneer er moet opgeruimd worden bv elke avond of elke zondagavond. Het maakt niet uit wanneer… maar wel dat het steeds hetzelfde moment is zodat dit een routine kan worden voor de kids. Kondig opruimen ook steeds op voorhand aan, zodat je kind zich hierop kan voorbereiden en zijn spel kan afronden.

  • Maak opruimen leuk

Wanneer je iets leuk vindt, ben je sneller geneigd om het nog een keer te doen.

Bij jonge kinderen kun je bijvoorbeeld een opruimmuziekje opzetten zoals 123 opruimen van plop

Bij oudere kinderen kun je er een wedstrijdelement in verwerken (wie het eerst …. ) of koppelen aan zakgeld, een beloningskaart of een leuke activiteit.

  • Geef je kind verantwoordelijkheid:

Als je als ouder steeds het speelgoed van je kind blijft opruimen, dan is er voor je kind geen noodzaak om zelf op te ruimen. Mamma of pappa doet het toch wel…

  • Werk met een opruimmand

Heb je zwevende voorwerpen in huis liggen van de kids. Leg ze in hun opruimmand. De afspraak kan zijn dat deze mand, elke avond moet opgeruimd worden.

  • Maak van opruimen iets positiefs.

Opruimen linken kinderen met iets negatiefs. Want voor hen betekent het, stoppen met spelen en plezier maken. Daarom moeten we het positiever aanbrengen. In plaats van ‘Als je nu niet gaat opruimen, mag je geen tv meer kijken!’ kunnen we beter zeggen ‘Als je nu snel alles opruimt, kunnen we nog even tv kijken!’.

  • Geef alles een logische vaste plaats.

Dit niet alleen voor jouw spullen maar ook voor de kids. Bv de schoenen, boekentas, jas, mutsen en sjaals in de hal.