Teamcoaching: team versus kinderen

De eerste vraag die ik mijn 3 kinderen stel wanneer ze een probleem op mijn schouders willen leggen is: ‘ heb jij daar zelf al over nagedacht’.  Die vraag is zo ingeburgerd bij ons dat zelfs de oudsten (12 en 10) die vraag al stellen wanneer de jongste (8) de zussen iets wil doen oplossen voor hem.

Het team

Misschien ben je ook opvoeder, vader, moeder of een manager en gebruik je deze techniek al bij jouw team. Toch leg ik je graag, gesteund door wetenschappelijk inzicht, uit waarom ‘heb jij daar zelf al over nagedacht’ één van de belangrijkste vragen is.

Ons brein is geconditioneerd door onze ervaringen in het verleden. Die grijze massa doet bij voorkeur dag na dag hetzelfde. Je bouwt een bepaalde routine en dat geldt net zo voor je manier van denken. Als ik mijn kinderen leer dat je een probleem bij voorkeur bij mij neerlegt en er niet verder over hoeft na te denken dan bouw ik op die manier mee aan hun realiteit. In die realiteit leer ik hen niet zelfstandig en in oplossingen denken wat ik uiteraard liever anders wil.

Teamcoaching

Daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn kinderen leren denken in termen van oplossingen en wegblijven van het blijven rondtrappelen in de probleemzone.

Ken je dat gevoel: je zit met iets dat blijft aanslepen, dat je niet opgelost krijgt. Je denkt erover na, daar komen emoties bij (na elke gedachte volgt een emotie) en het probleem wordt een olifant in onze gedachten.
De hersenen reageren daarop door nieuwe verbindingen aan te maken. We programmeren onze hersenen dus letterlijk in het probleem, alsof het effectief realiteit is.

Onze hersenen zijn namelijk niet in staat om een verschil te maken tussen het initiële probleem en de opgeblazen olifantenversie ervan. Mogelijke lange termijn uitkomst ? We creëren een slachtofferbestaan omdat ons lichaam vasthoudt aan het probleem.
De oplossing ligt daar waar we niet meer vasthouden aan een probleem en de mindswitch kunnen maken naar een realistische toekomst namelijk de oplossing.

Opvoeden of teams besturen, het verschilt niet zo veel van elkaar. Het is je taak kinderen en mensen te doen groeien. Wedden dat we daar zelf ook een beetje meer van groeien ?

Eva Schacht Meer lezen over leiderschap.