Hoe kan ik mijn kattenfobie overwinnen?

Dat was een vraag van Josefien.

Op een dag stond Josefien bij mij in de praktijk. Zij vertelde over haar kattenfobie, maar het was meer dan dat. Ze verlangde ernaar om zonder haar kattenfobie, ook ailurofobie genoemd, in haar vakantiewoning te verblijven. Maar hoe moet zij dat nu overmeesteren?

De kattenfobie

Eerst ga ik even de situatie schetsen in verband met haar kattenfobie.

Kan jij je voorstellen dat je een vakantiehuisje hebt. Een vakantiehuisje niet ver van de Middellandse Zee. Enkele kilometers landinwaarts, op een rustig plaatsje net buiten het dorp. En daarnaast staat er een boomgaard en een oude boerderij. En natuurlijk heb je de lokale dieren. Er leven daar redelijk wat wilde nieuwsgierige katten.

Je hebt dan een vakantiehuisje, waar het mooi weer is, maar het zit er vol met wilde katten. Maar naarmate Josefien ouder werd, werd haar angst voor katten steeds sterker. Zij ontwikkelde een kattenfobie.

Dat is niet helemaal correct, maar tot zover had ze er minder last van omdat die katten (lieve huiskatten uit de buurt) niet op haar pad kwamen. Thuis had zij af en toe een kat in haar omgeving, maar die bezorgden haar nauwelijks last. Als er een kat van de buren door haar tuin wandelde, ging ze wel naar binnen, wachtende tot de kat weer weg was, maar dat was op zich geen grote belemmering.

Maar vandaag, nu ze met pensioen is en op reis wilt naar haar buitenverblijf, is het wel een belemmerende angst geworden. Ze was al met haar angst voor katten, haar kattenfobie,  naar een psycholoog geweest, en ook naar een dokter. Maar niemand kon haar helpen. Ze kwam er niet met de tips en trick die ze kreeg.

En daar stond zij dan, nog steeds met haar kattenfobie.

“Ik durf niet meer naar mijn vakantiewoning. Er lopen daar verschrikkelijke wilde katten rond.”

En dat was ook effectief zo, zij en haar man gingen nog zelden naar hun huisje terwijl het toch de bedoeling was daar een maand of vier per jaar te vertoeven. Want het is daar lekker warm, het is daar rustig en ook mooi. Weg van al die drukte hier in België. Want ja ze was tenslotte met pensioen hé.

En als ze dan naar Spanje ging en ze bij haar huisje was en ze wilde buiten zitten in de ligstoel met een lekker drankje naast haar. Helaas voor haar is dat steeds van korte duur, want na een tijdje zijn de katten daar. Ze staan dan luid te miauwen alsof ze daar met een heel leger staan te brullen en dan komen ze nog eens stapvoets dichter en dichter. Haar kattenfobie belemmert het plezier van Josefien.

En dan kan Josefien het niet houden, dan rent zij bijna dood van de schrik naar binnen en doet direct alles op slot. “Ik ben bang van die katten. Ze miauwen, komen veel te dicht bij mij. Ik moet daarvan weglopen en dan lopen zij achter mij aan. Ik word daar misselijk van. “

Kan jij je dat voorstellen dat die katten achter jou aan zitten, alsof je op hun territorium bent en jou willen wegjagen. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit heel beangstigend is. Zij vertelde over haar kattenfobie aan haar huisarts en gelukkig heeft hij daar een oplossing voor gevonden. Hij kan het niet zelf maar weet wel dat er iemand is die haar wel van haar kattenfobie kan afhelpen.

Je mag er rekening mee houden dat ze vroeger ook al voor haar kattenfobie naar de huisarts geweest is maar die zei: “het zit tussen je oren, je hebt een kattenfobie voor de rest van je leven”.

Vandaag kan Josefien wel naar haar vakantiewoning.

Jammer dat zij nog even heeft moeten wachten voor ze kon vertrekken door het Covid virus. Maar intussen heeft zij hier in België ook geen last meer van de katten van de buren.

Nu weet Josefien dat de katten niet achter haar aan zitten om haar van hun territorium te jagen, maar voor aandacht, een potje melk. En eigenlijk wist zij heel goed dat die katten totaal niet gevaarlijk zijn, maar het was sterker dan haarzelf.

Het is een trauma dat ze in haar jeugd heeft opgelopen toen ze eens was aangevallen door een kat die op haar kamer zat. Josefien had vroeger toen ze nog kind was een paar katten in huis…

Ze heeft nog altijd niet graag katten in haar buurt, dat is nog een stap te ver. Wel loopt Josefien nu achter de katten aan om ze weg te jagen. En wie weet laat zij ze ooit toe op haar schoot.

Zo simpel kan het zijn. Laat je begeleiden om je angst te overwinnen.

Met behulp van NLP, Hypnose en de kennis over angst hebben we Josefien haar angst voor katten kunnen oplossen. Je mag dit heel letterlijk nemen, haar angst is verdwenen. En zoals haar vorige huisarts zei, het zit tussen je oren. Laat nu net datgene zijn dat je met de bovenstaande technieken bijna allemaal kan oplossen.

Josefien staat nu bij die katten in haar kracht, heeft nu zelfvertrouwen, ze heeft haar focus verlegd en zij geniet nu van haar heerlijk vakantiehuisje in Spanje. Het pad naar haar droom ligt weer helemaal open.

Wil jij ook geholpen worden door Wim Heinkens? Neem dan contact op. | Meer informatie over een kattenfobie.